Elisabeth Sandlund: KD har fastnat i fel hjulspår

I Kristdemokraternas iver att dels nå nya väljargrupper, dels vinna tillbaka sympatisörer som gått förlorade har KD tappat delar av sitt fot- och rotfäste.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Mindre än fyra månader kvar till valet och frågetecknen hopar sig. Ett av dem, som tenderar att bli större och större, gäller Kristdemokraternas fortsatta framtid som riksdagsparti. I nuläget är det inte bara partiets belackare som hoppas att KD:s saga på Helgeandsholmen ska ha nått slutpunkten natten till den 10 september. Också inom partiet uttrycks allt tydligare en oro över att fyraprocentsvallen kommer att bli omöjlig att forcera denna gång.

KD har varit illa ute tidigare. Att opinionssiffrorna bjudit på dyster läsning mellan valen har varit mer regel än undantag.

Mycket talar dock för att det skarpa läget denna gång är skarpare än någonsin tidigare sedan partiet kom in i riksdagen för 27 år sedan.

Att en välkänd och i vida kretsar respekterad person som flyktingpastorn Bengt Sjöberg går ut offentligt och proklamerar att han lämnar partiet är inte av avgörande, men däremot av symbolisk, betydelse. Det är ingen tvekan om vad det är som har gjort honom så besviken att hans mått är rågat. Det handlar om något så grundläggande som frågan om vilken människosyn KD står för.

Läs också: Bengt Sjöberg: Därför lämnar jag KD
 

Det är en självklarhet att inte alla medlemmar, och ännu mindre alla sympatisörer och potentiella väljare, håller med sitt parti i varje sakfråga. Problem blir det däremot när det uppstår en dissonans mellan praktisk politik och det som uppfattas som ett partis värdegrund. Det är precis vad som har inträffat i KD:s fall.

I sin iver att dels nå nya väljargrupper, dels vinna tillbaka sympatisörer som gått förlorade har KD tappat delar av sitt fot- och rotfäste.

Det handlar om förankringen i historien och i de bevekelsegrunder som gjorde att partiet grundades och därmed om förtroendet hos de kärnväljare som inte ensamma räcker till för att ge KD en säker position som riksdagsparti men utan vars stöd slaget är förlorat.

Precis som i det svenska samhället i stort är det migrationsfrågan som har gjort att problemen ställts på sin spets. Synen på invandring och integration kommer, vare sig politikerna av olika färg vill det eller inte, att spela en avgörande roll i val­rörelsen och när en ny regering ska bildas efter valet.

Läs också: Kd-profil i sluten Facebookgrupp: Ligg lågt i migrationsfrågor
 

Att Socialdemokraterna fått stora interna problem efter partiledningens brutala proklamation om en fortsatt restriktiv migrationspolitik är inte överraskande. Det är för S del ett naturligt utslag av spännvidden mellan dem som till varje pris vill värna den svenska välfärden och de svenska jobben och dem som står för en mer internationalistisk linje med en solidaritet som sträcker sig utanför landets gränser.

Det är mer överraskande att KD försatt sig i en likartad situation.

Med utgångspunkt i partiets grundläggande värderingar och förflutna hade det varit mer naturligt att partiet blivit det som stått för en generös migrationspolitik med mänskligt ansikte inom Alliansens ram. Partistrategerna borde fundera över om det finns möjlighet att på den korta tid som står till buds med trovärdighet måla upp en sådan bild eller om det bara är att köra på i de hjulspår KD hamnat i och hoppas på det bästa.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Lilla Erstagården