Elisabeth Sandlund: Måttet rågat för SD-ledningen

Problemet med att ge Sverigedemokraterna inflytande i politiken ligger på djupare plan: Den ideologi som är partiets grund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Ringa misshandel är inget allvarligt brott och 60 dagsböter inget strängt straff. Men för en ledamot av Sveriges riksdag måste en sådan dom innebära att den politiska karriären har nått vägs ände. Även om det handlar om en företrädare för Sverigedemokraterna.

Kent Ekeroth har varit i blåsväder tidigare, inte bara vid en gång utan vid upprepade tillfällen. Vem minns inte den så kallade järnrörsskandalen hösten 2010 när han och två partikamrater hävde ur sig rasistiska glåpord?

Det märkliga kan tyckas vara att Ekeroth överlevt som politiker så pass länge, inte att Sverigedemokraterna fått nog och tar sin hand ifrån honom.

Förklaringen är att han fyllt en funktion i partiet. Han har fungerat som dragplåster och röstmagnet för de anhängare som tycker att SD:s ansträngningar att förvandlas från svensk politiks gosse Ruda till ett rumsrent parti bland andra inneburit för mycket utslätning av den traditionella hårdföra främlingsfientliga linjen.

Ekeroth hävdar att han är oskyldig till det brott han anklagats och dömts för. Domen kommer att överklagas vilket gör att avvecklingen av hans engagemang i SD tar lite längre tid. Det är också mycket möjligt att han avser att bita sig kvar i riksdagen mot partiets vilja som politisk vilde. Den möjligheten strider inte mot regelverket och utnyttjas inte sällan, nu senast av tidigare moderaten Patrick Reslow som sedan mitten av maj de facto ingår i den sverigedemokratiska riksdagsgruppen och som redan har tagit över Ekeroths roll i justitieutskottet.

Även om Ekeroth blir kvar i riksdagen mandatperioden ut är det inte mer än en krumbukt som inte ändrar sakläget.

SD har under lång tid haft en företrädare på högsta nivå som inte insett var gränserna går. Inget annat politiskt parti hade kommit undan med att inte bara bibehålla utan till och med stärka sin ställning i opinionen under sådana omständigheter. Men SD-sympatisörerna har visat sig osedvanligt toleranta, för att inte säga faktaresistenta, mot oacceptabelt beteende hos tongivande politiker. Toleransen är betydligt lägre hos de partier som SD nu söker samarbete med. Hade också denna skandal fått passera är det rimligt att tänka sig att den dörr som ställts på glänt stängts med en smäll.

Det hade varit illa för Sverigedemokraterna men bra för Sverige. De borgerliga politiker som redan bjudit SD handen eller som funderar på att sträcka ut den får inte låta lura sig av att SD-ledningen verkar tydlig med att Ekeroth passerat gränsen.

Problemet med att ge Sverigedemokraterna inflytande i politiken är inte så enkla att det handlar om att partiet rymmer enstaka personer som har svårt att behärska sig när de upplever att de blir provocerade. Det ligger på betydligt djupare plan - den ideologi som är partiets grund, som fortfarande genomsyrar dess tänkande och som är det som ger personer av Ekeroths skrot och korn fritt spelrum alldeles för länge.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek