Elisabeth Sandlund: Nu är det bråttom att rädda IS-barnen

Vad ska ske med barnen som lever under vidriga förhållanden i fångläger, ibland som föräldralösa?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Vad ska hända med de svenska medborgare, män och kvinnor, som valt att ansluta sig till terrororganisationen IS för att strida för dess sak i Mellanöstern? Och vad ska ske med deras barn som lever under vidriga förhållanden i fångläger, ibland som föräldralösa men oftast tillsammans med sina mödrar? Detta var heta frågor i våras, när sju barn räddades till Sverige av sin morfar medan resten lämnades kvar och när listor släpptes på de 41 kommuner där IS-återvändare varit skrivna.

Sedan har det i stort sett varit tyst. Ett undantag är en utmärkt ledare i Dagens Nyheter för en dryg vecka sedan där det bland annat påpekades att de barn det nu gäller är små och fortfarande formbara, vilket inte är fallet om de får växa upp till tonåringar i en islamistisk omgivning.

Nu har saken ställts på sin spets efter ännu ett huvudlöst agerande av USA:s president som, med hänvisning till sin "otroliga och oöverträffade visdom", beslutat ge Turkiet fria händer att angripa kurderna i norra Syrien. Kurdiska talespersoner förklarar att ett antal IS-kvinnor och deras barn i så fall kan komma att släppas ur lägren.

Det lär knappast kunna ske i ordnade former, snarare under brinnande krig.

Nu måste svenska myndigheter agera. Samtidigt är det viktigt att alla ingripanden sker rättssäkert. Det gäller både när barn tas om hand av samhället till följd av att deras föräldrar misslyckats med att ge dem en trygg uppväxt och när män och kvinnor som kämpat för IS sak lagförs för sina brott.

Inget av detta är enkelt. Men det borde ha skett för länge sedan. Och nu är det bråttom, mycket bråttom.

Läs även Anders Högström stred mot IS i Irak: De är ren ondska

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat