Elisabeth Sandlund: Rätt att skaffa mer sjukdomsinsikt

Sjukvårdens problem mycket större än skrytbygget Nya Karolinska.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Detta med att försöka hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt är inte det enklaste, inte i vardagslivet och inte i politiken. Men mycket sällan handlar det om ett antingen – eller utan betydligt oftare, särskilt i komplicerade frågor, om ett både – och.

Svensk sjukvård är en sådan komplicerad fråga. Mycket är bra. Forskningen gör ständiga framsteg. Fler människor än någonsin räddas till livet genom innovativ teknik och moderna läkemedel. Många kan vittna om att de fått mer än valuta för sina skattepengar när det verkligen gällt, när den svåra olyckan var framme eller den livshotande sjukdomen slog till utan förvarning.

Samtidigt dras sjukvården med enorma problem, inte bara här och där utan över hela landet.

Operationsköerna växer, inte därför att det saknas kirurger som står beredda med kniven eller därför att det saknas sjukhussängar utan därför att det inte finns sjuksköterskor som kan ta hand om eftervården. Väntetiderna på akutmottagningarna men också i primärvården ökar.

Som om detta inte vore nog får stockholmarna dras med konsekvenserna av skrytbygget Nya Karolinska (NKS). Avsikten var den bästa: Ett sjukhus i toppklass med modernaste teknik och nytänkt organisationsform, som grädde på moset innovativt finansierat genom samverkan mellan privata intressenter och det offentliga.

I stället för klang och jubel blev resultatet en tragikomisk följetong med ständigt nya kapitel – teknikstrul, felkonstruktioner, personalflykt, skyhöga konsultfakturor, jävsanklagelser...

Debatten i söndagskvällens Agenda mellan socialminister Annika Strandhäll (S) och finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) var föga uppbygglig. Båda var så arga att sakargumenten drunknade i ordflödet.

Det är självklart en nesa för Stockholms läns landsting att regeringen tillsätter en egen utredning om NKS. Med fog kan det ses som ett inslag i uppladdningen inför valet. Men nog finns det anledning att även på nationell nivå ta reda på vad som gick snett i NKS-projektet, inte för att peka finger utan för att undvika misstag i framtiden. Och det är viktigt att komma ihåg att även om de borgerliga satt vid rodret när NKS klubbades så var S, i motsats till MP, med på noterna.

Å andra sidan har Svenonius fullkomligt rätt i att det behövs ett större grepp på svensk sjukvård. Inte alla problem, inte ens de flesta eller de största, handlar om NKS. Hon är på samma linje som Kristdemokraterna som på måndagen krävde en kriskommission, ett helhetstänk för att få bukt med systemfelen.

Det är ingen vågad gissning att detta är en spik som KD ivrigt kommer att hamra på de närmaste månaderna för att utnyttja den kvardröjande trovärdigheten från åren på Socialdepartementet.

KD:s förslag om ett förstatligande är mer träffsäkert än någonsin i den sjukvårdsröra som är både röd-grön och orange.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Lilla Erstagården