Elisabeth Sandlund: Sverige har råd rädda ungas liv

Riskfritt med amnesti för ensamkommande flyktingar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

När detta skrivs (11 oktober) väntar det chartrade planet på Landvetter. Kursen är inställd på Kabul. Nu ska de ut, de afghanska pojkar och unga män som på osäkra grunder bedömts vara över 18 år eller som var klart yngre när de kom men hunnit passera den magiska gränsen under den långa handläggningstiden. Deras asylskäl bedöms inte vara giltiga,­ inte ens om de konverterat från islam till kristen tro och kunnat­ svara klart och redigt på de frågor som Migrations­verkets handläggare ställt under förhören.

Läs också: Kristne Muststafa får stanna - fick besked i sista stund

Samma poliser som hanterade situationen väl mot de nazister som avsåg att strunta i direktiven för marschen på Göteborgs gator härom veckan har nu till uppgift att lyfta bort fredliga demon­stranter som förenas av att de inte står ut längre med den svenska asylpolitiken.

Deras röster har hittills klingat­ ohörda. Det har också Svenska kyrkans, frikyrkornas, Amnestys och många andras. Inte ens kritiken från Europa­rådets kommissionär för mänskliga rättigheter Nils Muzinieks har haft effekt. Efter ett Sverige­besök i förra veckan slog han fast i en intervju med Svenska Dagbladet: ”De här människorna har ofta vart med om traumatiska upplevelser och bör behandlas som utsatta barn – inte som illegala människor som kan slussas fram och tillbaka.”

Läs mer: Så kan FN stoppa utvisningar från Sverige

Muzineks ger Sverige bakläxa för handläggningen av de ensamkommande flykting­barnen. Hänsyn måste tas till om de var under 18 år när de kom. Och finns det minsta risk för en felaktig åldersbedömning gäller det att hellre fria, låta stanna, än fälla, skicka tillbaka. ”Ni är ett rikt land, ni har råd”, konstaterar kommissionären.

Just så är det. Vi är ett rikt land, vi har råd att visa medmänsklighet mot Mustafa som sagt sitt ja till Jesus Kristus, gått Alphakurs och låtit döpa sig.

Mustafa hade varit  i omedelbar livs­fara när han klivit av planet om inte hans utvisning stoppats i sista stund.­ Men vi har också råd att be­handla hans medbröder som inte konverterat med samma humanitet. Också de går en oviss framtid till mötes i ett krigshärjat land där säkerheten är lika med noll, särskilt för den som saknar släktingar och nätverk.

Risken är minimal med en amnesti för alla ensamkommande ungdomar som lyckades ta sig till Sverige på den tiden när det fortfarande var möjligt att utöva den mänskliga rättigheten att söka asyl. Gruppen går att definiera och avgränsa. Vars och ens ankomstdatum är fastställt genom Migrationsverkets egen dokumentation.

Det handlar inte om att öppna Sveriges gränser på vid gavel utan om att rädda en begränsad grupp unga människors liv.

Nej, Sverige kan inte hjälpa alla. Det har vi aldrig kunnat, inte heller under den tid när vårt land var känt som ett en tillflyktsort för den som utsattes för förtryck och förföljelse. Människor kommer att fortsätta att dödas i Afghanistan och i andra konflikthärdar. Det fredsskapande arbete som varit ett adelsmärke för vårt land behöver fortsätta och intensifieras. Men det kan aldrig bli ett alibi för att sitta med armarna i kors när planet lyfter mot Kabul.

Läs mer: Demonstranter protesterade mot utvisning i Kållered

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar
Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Statsministeromröstning