Elisabeth Sandlund: Trumps mått är snart rågat

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

När är måttet rågat? När går USA:s president Donald J Trump definitivt över den gräns som gör att hans situation blir ohållbar? Efter Trumps föreställning i direktsändning på tisdagen kan den tidpunkten inte vara långt borta.

En inte särskilt vågad gissning är att samtal om hur Trump ska kunna vältas ur sadeln pågår med ökad intensitet inom det republikanska partiet.

Oron växer inför vad som ska hända i mellanårsvalet om drygt ett år. Såväl kongressplatser som guvernörsposter står på spel. Men många republikaner tänker mer principiellt: Kan detta ”Grand Old Party” med stolta anor stå bakom en president som på nolltid fört USA på gränsen till krig med Nordkorea, förolämpar journalister och storföretagsledare och inte tar entydigt avstånd från nynazister och rasister? Allt fler svarar nej.

Vid sin presskonferens på hemmaplan, i den lyxiga foajén i Trump Tower i New York, visade Trump var han står.

Hans första uttalande direkt efter oroligheterna i Charlottesville, Virginia, som krävde en ung kvinnas liv, utlöste en proteststorm. Då utmålade han händelserna som ett bråk mellan två jämbördiga parter, vänsterkrafterna å den ena och vitmaktgrupperna å den andra. Och om de senare hade han inget ont att säga.

Trumps andra uttalande på måndagen hade ett helt annat tonläge. Där fördömde han de högerextrema i välpolerade tongångar som lurade en och annan.

Redan följande dag blev det solklart att detta var ett framtvingat spel för gallerierna. Det krävdes inte mer än en fråga från den samlade presskåren för att få Trump att kasta masken.

I de högerextrema grupperna, som samlats för att protestera mot att en staty av deras hjälte, sydstatsgeneralen Robert E Lee, skulle flyttas, fanns, enligt Trump, precis som hos motdemonstranterna så väl goda som onda människor. Dessutom mer än antydde han att Lee-anhängarna har fog för sin ilska. ”Vad kommer att hända härnäst? Ska statyerna av George Washington också plockas bort? Han hade ju slavar. Var ska det sluta?” är ord som kan fällas på ett vitmaktsmöte - inte från en talarstol med presidentens emblem.

Det är lätt att förfasa sig. Men innan Sverige sätter sig på för höga hästar ska vi kanske sopa rent framför den egna dörren. Polisen har med hänvisning till att yttrandefriheten gäller alla förutskickat att Nordiska motståndsrörelsen kommer att få tillstånd till det de vill göra till ”den mäktigaste Göteborgsdemonstrationen sedan andra världskriget” under bokmässan. ”Vill man demonstrera i Sverige ska vi göra allt för att underlätta att man kan göra det”, säger stadens polismästare.

Yttrandefriheten är viktig. Men det är också dess gränser. Den kan upprätthållas utan att nynazister tillåts smutsa ner gaturummet.

Kan polisen, säkert på goda grunder, stoppa en musikfestival i Nynäshamn med hänvisning till att säkerheten inte kan garanteras måste samma paragraf kunna utnyttjas i Göteborg. Vi vill inte se ett svenskt Charlottesville den 30 september.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar
Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.