Elisabeth Sandlund: Trumps stab har nyckelrollen

Vem lyssnar Donald Trump till? Vem som vågar säga emot honom får fortsatt förtroende i hans administration?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Världen håller andan. För första gången på mycket länge finns en allvarlig risk för att den kärnvapenarsenal som byggts upp på alldeles för många håll faktiskt kommer att tas i bruk med lika oöverskådliga som fruktansvärda konsekvenser.

Hotet från Nordkorea mot såväl grannländerna som USA och övriga världen är inget nytt.

Vapenskramlet har hörts många gånger, liksom den hårdföra retoriken från diktatorn, vare sig han hetat Kim Il Sung, Kim Jong-Il eller Kim Jung-un.

Upprepade skrämskott i form av provskjutningar av robotar har genomförts, inte sällan med misslyckat resultat. Fördömanden och sanktioner från det internationella samfundet har haft begränsad, om någon, effekt annat än att öka umbärandena för en befolkning som måste betecknas som hjärntvättad.

Det nya elementet heter Donald J Trump.

Han är ingen envåldshärskare utan har kommit till makten i ett demokratiskt val. Men han beter sig som en despot, som dundrar på utan finess och utan att ta hänsyn till följderna av vad han säger.

Visst har det funnits tidigare amerikanska presidenter som velat sätta hårt mot hårt mot Nordkorea för att få ett slut på den konflikt som pågått sedan sommaren 1950 när Koreakriget utbröt. Men den stora skillnaden är att de har haft rådgivare i sin närhet, erfarna diplomater och militärer, som fungerat som motvikt och till vars råd de har lyssnat.

Vem lyssnar Donald Trump till? Vem som vågar säga emot honom får fortsatt förtroende i hans administration? Det är de avgörande frågorna i den kritiska situation som världen befinner sig i.

Det bombastiska uttalandet att Nordkorea ska mötas av ”eld och raseri som världen aldrig skådat” är en typisk trumpism, en medveten överdrift som inte tål att nagelfaras.

För menar verkligen USA:s president att han tänker överträffa exempelvis Andra världskrigets fasor?

Att det han planerar är värre än förödelsen efter atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki just dessa augustidagar för 72 år sedan?

Ingen vill tro att det verkligen ska gå så illa. Men det paradoxala just nu är att Nordkoreas Kim Jung-un känns mer pålitlig än USA:s Donald Trump. Kim kan mycket väl – om det han, inte utan rätt, tolkar som provokationer fortsätter – tänkas göra det han hotar med, anfalla den amerikanska militärbasen på Guam.

Det är en katastrof i sig. Inför en fortsatt upptrappning därefter svindlar tanken.

I det här läget har Trumps rådgivare en avgörande roll. Även om presidenten inte är känd för sin lyhördhet måste de utnyttja alla upptänkliga medel för att lugna ner honom.

Kristna i USA som gav Trump sitt stöd i valkampanjen och som har fortsatt att försvara honom har ett särskilt ansvar, att exempelvis påminna honom om Jeremia 29:11: ”Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

Och inskärpa att det var fredsfursten, inte en krigsherre, som den Gud han ber ska välsigna USA sände till jorden.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar
Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.