Elisabeth Sandlund: United tar ett kliv framåt för ekumeniken

Att United närmar sig EFS kan öppna dörren för nya former för ekumenisk samverkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

När Gud ser ner på Malmö ser han inte pingstvänner, EFK:are, EFS:are, de som tillhör Equmeniakyrkan, Svenska kyrkans medlemmar och andra kristna grupperingar, sida vid sida men separerade av osynliga gränser. Nej, Gud ser sitt folk i Malmö.

Med det perspektivet blir varje ekumeniskt framsteg, vare sig det handlar om samarbete i konkreta uppgifter som diakoni och evangelisation eller organisatoriskt nytänkande ett kliv framåt mot den tid när kristna är ett och världen därmed, enligt Jesu egna ord, kan tro.

Det innebär inte att det är utan problem för EFS att välkomna pingstförsamlingen United, inte heller för Pingst FFS att ha en EFS-förening som medlem.

Läs mer: Församlingen United på väg att bli EFS-ansluten

Att dopet blir en knäckfråga är uppenbart. EFS är en del av Svenska kyrkan med en luthersk dopsyn. Det utesluter alls inte troendedop i vuxen ålder, däremot omdop av redan barndöpta. Vilket tvärtom är ett villkor för medlemskap i många, om än inte alla, pingstförsamlingar.

Knäckfrågor är till för att lösas. Kan exempelvis Kustkyrkan i Jävre söder om Piteå vara ansluten till både EFS och EFK, som har en dopsyn snarlik Pingsts, måste det i kärlekens och enhetens namn gå att hitta en väg framåt även för United.

Redan för 1,5 år proklamerade Magnus Persson på ett offentligt möte i Betlehemskyrkan i Stockholm att han var ”smyg-EFS:are” och betygade sin stora beundran för C O Rosenius som teolog. Så det steg United nu är i färd med att ta är egentligen inte överraskande.

Möjligheten finns att det till och med här en svala som förebådar den sommar när ekumeniken i Sverige söker nya och oväntade former som leder till att fler människor nås av det kristna budskapet och får chansen att möta en levande Gud.

Läs mer: Så vände han United från party till Luther

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Debatt