Förkastligt att jämföra värdekonservativa med nazister

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I en film publicerad på Facebook inför Europride i juli talar sig Johanna Jönsson, riksdagsledamot (C), varm för HBTQ-personers rättigheter att leva som de vill. I samma film vänder hon sig emot dem som hon menar hotar dessa rättigheter: nazister, islamister och värdekonservativa.

Förutom det djupt osmakliga i att i samma mening bunta ihop världshistoriens värsta förbrytare med människor som försvarar kärnfamiljen, sammanhållna relationer, kristna traditioner och medicinsk etik visar hennes uttalande på en djup okunskap om vad värdekonservatism är. Värdekonservatism är att tro att moraliska värden är fasta över tid. Alternativet är kulturrelativism.

Det här är inget nytt. Framträdande centerpartister har tidigare uttryckt uppseendeväckande fördomar och osaklighet gällande värdekonservativa i allmänhet och kristna i synnerhet.

Läs mer: Värdekonservativa likställdes med nazister

 

Det är beklagligt att riksdagsledamot Jönsson, som i andra sammanhang hållit den moraliska fanan högt, till exempel gällande flyktingars rättigheter, går alldeles vilse i terminologin. I ett försök att förklara ordvalen menar Jönsson att värdekonservativa arbetar emot HBTQ-personers rättigheter och Pride. Det duger inte. Det är för slött att slentrianmässigt jämställa legitim kritik av Prides politiska agenda, till exempel gällande upphävande av sexköpslagen och införande av surrogatmödraskap, med förkastligt förtryck av människor.

Efter att jag ställt frågor om filmen till Johanna Jönsson, raderade hon filmen och bad om ursäkt för att hon uttryckt sig otydligt. Gott så. Men skadan är redan skedd. Ord spelar roll, särskilt så i en valrörelse.

Läs mer: Värdekonservativa likställdes med nazister

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.