Frida Park: Det blir ingen alliansregering utan KD

Inte osannolikt att hela Alliansbygget rasar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Valresultatet 2014 tog Allianspartierna på sängen. Sedan dess har det varit en lång mandatperiod av yrvaket famlande. Inom loppet av mindre än ett år föddes och dog Decemberöverenskommelsen vars syfte var att utestänga Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Idag, två år senare och under tickande nedräkning till valrörelsen, vill delar av Alliansen att karantänen ska vara slut.

I januari kom moderatledarens besked att man öppnar upp för samtal med SD. Kursändringen har troligen mindre med ideologi och mer med opinionen att göra.

Så gott som varje opinionsundersökning sedan valet har inneburit kallduschar för samtliga partier – utom ett: SD.

Öppningen tyder på att Alliansens statsministerkandidat tror att populistpartiets framfart är omöjlig att hindra – och att enda möjligheten att vinna regeringsmakten nästa val är med stöd av SD.

Moderaterna och Kristdemokraterna har deklarerat att man önskar lägga fram en Alliansbudget och hoppas därmed på stöd från SD. Liberalerna och Centerpartiet säger nej. I stället hotar L att sparka finansminister Andersson och C föreslår en kirurgisk lösning: att operera ut några skattehöjningar ur regeringens budget. Alla förslag kräver indirekt stöd av SD i riksdagen och skulle, beroende på statsminister Löfvens gensvar, riskera att utlösa en regeringskris.

Alliansens oenighet borgar för att inga försök kommer göras att fälla regeringen innan valet.

C:s okuvliga hållning i flyktingfrågan har gjort att Lööf håvat in stöd i opinions- och popularitetsundersökningar. Centerliberalerna tror sig nog ha mycket att vinna på att fortsätta hålla den moraliska fanan högt. Kravliberalerna å sin sida hoppas att strategin att hålla dörrar öppna åt två håll ska löna sig. Skulle Alliansbygget rasa kommer Björklund mest troligt söka ingå samarbete med Socialdemokraterna som gärna vill haka av Vänsterpartiet.

Det osäkra parlamentariska läget har gjort att utspelen handlar mindre om politik och mer om spelteori. Spelteori är inte oviktigt för väljarna eftersom man önskar besked om vilka partier som kan tänkas gå i regeringssäng med vem.

Det är dock allvarligt när ideologin, berättelsen om vilket Sverige vi vill ha, kommer i skymundan.

Det parti som drabbas hårdats av detta är KD. Riksdagens minsta parti och som i de flesta undersökningar hamnar långt under fyraprocentsspärren, har inte mycket att tillföra i kohandeln kring regeringsunderlag. Men KD:s problem är i praktiken också Alliansens­.

Om KD inte längre kan lita till stödröster från ett krympande M måste partiet göra historiska kraftansträngningar för att vinna röster på egen politik. Men med en alltmer tilltagande splittring inom partiet, inte minst gällande flyktingpolitiken, är det tveksamt om en landsvid kristdemokratisk väckelserörelse hinner ta fart innan valet 2018. Och utan KD ingen Alliansregering.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.