Frida Park: Jan Björklunds religiösa dilemma

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Inför Liberalernas landsmöte till helgen har det inkommit en uppsjö av motioner som vill förbjuda religiösa företeelser, som Dagen skriver om i dag. Det är ingen nyhet att det från liberalt håll under senare tid bedrivits en religionsfientlig retorik som syftat till att tränga tillbaka tron bort från offentligheten till hemmets avskilda vrå.

Den som kan sin historia vet att en stor del av frikyrkligheten varit en antisocialistisk röst och därför politiskt frisinnade. En hel del hade sin hemvist i Folkpartiet.

När det begav sig sökte sig många av de frisinnade frikyrkliga till det nystartade partiet KDS som var starkt kritiskt till att välfärdsstaten per automatik skulle ombesörja medborgarnas frihet.

Då blev de frikyrkliga folkpartisterna färre. I dag är det allt fler liberaler som är religionskritiska. Kan man sin historia?

Björklunds svar på frågan om det inte finns en risk om väljarna kommer uppfatta partiet som religionsfientligt är att han är medlem i Svenska kyrkan och inte är ”ateist på något sätt”. Det var ju roligt, men var står partiet?

För många, inte minst liberaler själva, ses motionsskörden med förslag på förbud av religiösa företeelser som ett uttryck för stark religionskritik, snarare än Björklunds teori: en oro för polarisering.

Oron för religiös extremism i förorterna delar vi, och de barn och unga som kommer till Sverige från till exempel Mellanöstern har ett stort behov av att integreras.

Men förbud, förbud, förbud, är sällan vägen till en framgångsrik integration.

Björklund säger öppet att det är i de muslimska friskolorna problemen finns: ”Det är absolut våra muslimska friskolor som utlöser diskussionen”. I Dagens intervju på nästa sida använder han till och med ordet naiv om de som inte inser att det i de muslimska skolorna finns vär­deringar som ligger långt ifrån den svenska läroplanen.

Läs också: Jan Björklund: Oron för religiös extremism ledde till motionerna

 

Trots att partistyrelsen nu tagit ställning emot alla förbudsmotioner inför landsmötet har Liberalerna redan tidigare beslutat att man inte vill tillåta nya konfessionella skolor. Det är inget annat än ett religionsfientligt slag i luften eftersom skolans tillsynsmyndigheter redan i dag kan stänga den skola som inte följer läroplanen.

Hellre skulle Liberalerna gett Skolinspektionen verktyg att bättre sköta sitt jobb, än att på förhand döma ut skolor enbart på grundval att de har en konfessionell profil.

Hur går onödiga stopp för nya konfessionella skolor ihop med att Björklund säger sig ha en stark förståelse och respekt för religiösa människor? Det kan inte stanna vid läpparnas bekännelse.

I helgen är det upp till bevis hur frisinnade Liberalerna är när partiet på landsmötet har att hantera flertalet motioner som vill förbjuda heltäckande slöjor, konfessionella friskolor, omskärelse, religiösa symboler i offentlig verksamhet, för att nämna några. ”Jag är mycket skeptisk till att införa alla regleringar och förbud”, säger Björklund. Frågan är om partiledaren har liberalerna med sig.

 

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.