Frida Park: Obefogad vaccinrädsla utsätter barn för livsfara

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

De finns överallt. Facebookgrupper, bloggar och youtubepredikanter vars budskap bygger på konspirationsteorier om att Läkemedelsverket och läkemedelsföretagen skulle stå i maskopi med varandra för att lura intet ont anande människor på hälsa och pengar.

Det spelar ingen roll hur väl underbyggda forskningsrapporter om vaccins livräddande insatser som publiceras. Om de inte bekräftas av den egna skruvade världsbilden ratas de konsekvent av vaccinationskritikerna.

Teorierna vinner ofta gehör hos sådana som ändå hyser en stark misstro gentemot etablissemanget, eliten, medier eller demokratiska institutioner.

Det kan få livsfarliga följder. I Göteborg har det under julhelgen konstaterats sju fall av mässling – ett oerhört smittsamt virus som också kan vara livshotande, framförallt för små barn. För att hindra utbrott krävs att en så stor del av befolkningen är vaccinerad att smittan inte får fäste. Därför är vaccination inte en fråga för den enskilde utan också ett uttryck för medmänsklighet – till exempel för att förhindra att små barn blir smittade.

Ändå avstår vissa föräldrar vaccin – inte minst på grund av rädsla för biverkningar. Och skandalen med svininfluensavaccinet gjorde att de fick vatten på oroskvarnen. Men innebär det att alla andra vaccin, inklusive vaccinet mot HPV-virus, är lika dåligt underbyggda? Tack och lov, nej.

Har ni hört retoriken om att kvinnosjukdomar aldrig prioriteras i forskningen? Här finns motsatsen.

Livmoderhalscancer dödar varje år 250 000 kvinnor, varav cirka 150 i Sverige. Mycket krut har lagts på att hitta ett säkert sätt att förhindra uppkomsten av en cancerform som bara drabbar bärare av livmödrar.

Under de år vaccin mot två av de vanligaste HPV-virus som ger upphov till livmoderhalscancer funnits, har noggranna studier på hundratusentals kvinnor genomförts. Resultaten är lovande. Allt färre kvinnor drabbas av cellförändringar och Folkhälsomyndigjeten räknar med att vaccinet på sikt ska förhindra 100 svenska dödsfall årligen.

Men vaccin är ingen garanti mot cancer. Man måste fortsätta att ta cellprov (vilket studier visar att vaccinerade kvinnor gör). Men tvärtemot vad många tror är kondom inte heller en garanti mot HPV-smitta. Det ger ett visst skydd – men inte fullt.

Inte ens avhållsamhet fram till brudsäng, hur lovvärt det än är, är en heltäckande garanti.

Läs också: Föräldrar på Livets ord-skolor säger nej till HPV-vaccin
 

Säg att den blivande partnern haft en sexuell relation innan bröllopet. Det kan vara tillräckligt för att bli smittad med HPV, riskera cellförändringar och senare livmoderhalscancer. Är det rimligt att sätta sin dotters hälsa och liv på spel med hög moral som enda insats?

Vaccin, en livslång partner och regelbundna cellprov är receptet på en god försäkring mot livmoderhalscancer. Vaccin, mot mässling och HPV, kan rädda liv.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.