Högkonjunktur i tillitsbranschen

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Bedrägerierna breder ut sig. Om det inte är äldre som blir lurade av hemtjänstutklädda rånare är det kommuner och kristna organisationer som utsätts för illsinniga bedragare. Addera till detta en otrygg samtid med terrordåd, nu senast på Manhattan i New York, som skakar om oss in i det innersta.

Alltför många annekterar livsdevisen “Lita inte på någon förutom dig själv”. För tre år sedan skrev Håkan Lindgren i Svenska Dagbladet att “Sverige är ett land där folk är intensivt sysselsatta med att lära sig misstro varandra”.

Detta i ett land vars uråldriga traditioner gett oss världsrekord i att lita på staten.

På tingsplatsen för tusen år sedan gjorde fria män upp, inför ätter och lagman. Det, mer än socialliberala ingenjörsprojekt, har enligt Lars Trädgårdh, professor i historia, påverkat det svenska förtroendet för lag och ordning och myndigheter.

Trots att vår tillit har överlevt i så många sekler finns det oroande tecken att den har allvarliga hälsoproblem: Bibliotek där personal hotas till liv och lem, akutmottagningar som tvingas anlita beväpnade vakter för att skydda vårdpersonal, betongsuggor på gator och torg för att förhindra ytterligare lastbilsterrordåd.

”Något har gått sönder i Sverige” säger statsminister Stefan Löfven och menar att allianspartiernas år vid regeringsmakten skadat folkhemsprojektet. Det väljarna hör, till statsministerns förskräckelse, är “Sverigedemokraterna hade nog rätt ändå”.

Förr hade vi få eller inga problem med att utlandet gjorde narr av svenskars egenart. Vi skrattade med och åt oss själva. I dag fastnar skrattet i halsen.

Då var vi trygga i att Sverige var bäst. I dag är vi inte lika säkra.

Även om vi visat staten stor tillit har vi inte haft lika stor tilltro till de nära relationerna, till familjen. Staten har tagit hand om individen och familjens omsorger har inte varit avgörande. Den utpräglade individualismen har gjort oss ensamma men fria. När då friheten förbyts i otrygghet trillar vi ned från den piedestal där vi fram tills nu ostört dansat enmanshambo.

Samhällets grundläggande funktioner, polis, räddningskår och vård, måste fungera. Men fler poliser kommer inte att laga en tillit som gått i tusen bitar. SD har framgångsrikt spelat på svenskens längtan efter ökad trygghet. Men politikerna kan inte lösa detta. Det måste till något annat.

Att döma av svenskens ökade efterfråga på trygghet har tillitsbranschen gått in i högkonjunktur. Och är det några som har tillit som specialitet är det kyrkorna.

Det finns ingen anledning att vara godtrogen, men att tro gott är något annat. Tro stavas tillit. Hur illa det än ser ut har den som tror på att Gud ändå har hela världen i sin hand det lättare att behålla tilliten. Därför är kyrkornas roll i en otrygg värld viktigare än någonsin.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Lilla Erstagården