Illegala vapen ger otrygghet

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Vem minns inte USA:s president Donald Trumps uttalande i ett tal i februari om att något förfärligt skulle ha hänt föregående dag i Sverige: ”Sverige. Vem kunde ha trott det?” Ganska snart stod det klart att han inte syftade på någon specifik, för alla svenskar okänd, incident utan på svepande uttalanden om en svensk brottsvåg på grund av invandringen i favoritkanalen Fox News.

Trumps relation till sanningen är som bekant långtifrån hundraprocentig. Men det är inte utan att också svenskar av andra skäl ställer sig samma fråga: Vem kunde ha trott detta om vårt land?

Rapporterna om skjutningar och knivskärningar, ofta med dödlig utgång, är så frekventa att de riskerar att leda till avtrubbning. Och på kort tid har flera attacker mot rättsväsendets lokaler och företrädare inträffat, den allvarligaste skottlossningen mot en polismans hem i Västerås.

Det är viktigt att komma ihåg att jämfört med exempelvis USA är Sverige fortfarande ett tryggt land att leva i. Risken för en vanlig, laglydig medborgare att bli utsatt för dödligt våld är mycket liten. En viktig orsak är att få människor förfogar över skjutvapen på grund av våra stränga vapenlagar.

Men även om de legala skjutvapnen inte utgör något större problem gäller det omvända för illegala vapen. Det behövs inte längre kontakter i brottsliga kretsar för den som vill beväpna sig. Vapen skaffas enkelt, hela eller i delar, via internet. Risken att åka fast är minimal.

”Det bara är postgången som avgör hur lång tid det tar för en person att beväpna sig”, säger en representant för polisen till TT.

Ingen vet hur många illegala vapen som cirkulerar i det svenska samhället, bara att de är många gånger fler än de som tull eller polis lyckas ta i beslag. Och ökad tillgång på vapen innebär fler skjutningar.

Under de tre sommarmånaderna i år inträffade i genomsnitt en skjutning per dag. Till och med augusti hade det inträffat 202 skottlossningar, varav 31 med dödlig utgång.

De flesta offren är, som det heter, ”tidigare kända av polisen”. Det innebär inte att det går att ta lätt på problemet.

Varje människoliv som går till spillo är en tragedi, också om det är en person med kriminell bakgrund som drabbats. Och även om risken för förlupna kulor, som träffar någon som bara råkar vara i närheten, är liten är den inte obefintlig. Ett samhälle där skottlossning på allmän plats tillhör vardagen är inte ett tryggt samhälle för någon.

Att polisen är hårt trängd är välkänt. Alldeles för få brott klaras upp, även sådana som riktar sig mot rättsväsendet självt. Det råder politisk enighet över blockgränsen att polisen måste få större resurser. Att de måste användas förståndigt och med genomtänkta prioriteringar är en självklarhet. Detsamma gäller en fortlöpande översyn av lagstiftningen. De föreslagna straffskärpningarna för grova vapenbrott och för angrepp mot blåljuspersonal är en början.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.