Joel Halldorf: Kyrkliga väljare höll tillbaka SD

Inget politiskt parti äger den kristna rösten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Någon kristen populistisk högervåg dök inte upp i detta val heller – Runar Sögaards och diverse profeters ansträngningar till trots. När hela SVT:s stora väljarundersökning presenterades visade det sig att SD-stödet bland gudstjänstbesökare ökat, men det nådde ändå bara upp till halva rikssnittet. 

Givetvis finns det kristna som röstar på SD – men det har inte varit kyrkorna som drivit opinionen i denna riktning.

Tvärtom har, som statsvetaren Magnus Hagevi konstaterat i en nyligen publicerad vetenskaplig artikel, denna grupp hållit tillbaka främlingsfientliga åsikter och stöd för högerpopulism från 2002 fram till i dag.

Läs mer: Så röstade Sveriges kyrkobesökare i valet

 

Varför är detta viktigt? Dels är det en motbild till den högerpopulistiska våg som nu sveper över världen, och som ofta förknippas med religion. Dels för att den här rörelsen är så problematisk. Visserligen kan inget parti leverera ett program som i allt överensstämmer med kyrkans tro, men i mytologiserande av nationen, hyllandet av styrka och avvisandet av plikten att skydda främlingen kolliderar högerpopulismen med klassisk kristen tro.  

Men hur ska en kristen då rösta på denna sida evigheten, när allt som finns är bristfälliga partiprogram företrädda av ofullkomliga politiker?

Kristna framställs ofta som en homogen grupp, men i relation till politiken har sympatierna alltid varierat.

Under 1800-talet stod väckelsen nära liberalismen, men knöt också an till arbetarrörelsen i det sociala engagemanget, och kopplade dessutom till konservatismen genom synen på moralens betydelse. Under 1900-talet var stora grupper kyrkligt aktiva engagerade i såväl Socialdemokraterna som Folkpartiet och Moderaterna. Och när KDS bildades vägrade partiet länge att placera sig på höger-vänsterskalan.  

I Sverige har den kristna väljarkåren inte låtit sig styras mot ett parti, eller ens ett av blocket. Det har varit en styrka och ett sundhetstecken.  

Läs mer: Så röstar de kristna konferensbesökarna

 

Enskilda kristna kan gärna engagera sig partipolitiskt, men kyrkan behöver hålla distansen. Årets Valu visar att väljarna är mer polariserade än på länge. Det gör uppdraget att hålla distans än viktigare. Kyrkorna får inte låta sig fångas av partipolitikens logik.       

Därför är det ett problem att Svenska kyrkan uppfattas – rätt eller fel är en annan diskussion – som politiskt vänster, på samma sätt som det är det om någon kyrka betraktats som helt allierad med högern.

Evangeliet får inte underordnas ideologi. Det är en fråga om kyrkans frihet och i slutändan trovärdighet.

Hon visar sitt oberoende genom att knyta an till flera partier, kritisera alla när det behövs och inte låta ideologins språk ta över teologin.

Dagens försöker fånga denna hållning i vår devis politiskt obunden på kristen grund. Det är en god kompass att navigera efter. Vi lånar gärna ut den till intresserade kyrkor!

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Lilla Erstagården