Joel Halldorf: Partier som inte leder tvingas följa varje trend

Partiledningar som byter idéer i takt med trenderna förlorar inte bara sin själ.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Svensk politik liknar allt mer en popularitetstävling parti­ledarna emellan. I garderoben står partistrategerna och föreslår vilka budskap de ska iklä sig för dagen, sedan bedömer experterna hur skickligt de spelat det politiska spelet.

Väljarna har så klart en roll – inte bara på själva val­dagen, utan än mer genom opinionsundersökningar.

Partierna nöjer sig inte med undersökningarna vi översköljs med varje vecka, utan beställer även egna. De siffrorna bryter strategerna ner till utspel och talepunkter.

Jeff Werner, aktuell med boken ”Postdemokratisk kultur”, konstaterar att svensk politik i dag styrs mer av opinionsundersökningar än partiernas gräsrötter.

Det är en förklaring till de lappkast vi sett i politiken de senaste åren. Partierna har kapat rötterna och satt fingret i luften. Det gäller att ha kappan efter vindarna vänd, som Galenskaparna skaldade redan på 1990-talet.

Det är inte lätt att veta hur man ska rösta när partier kan gå in i mandatperioden med ett budskap, och avsluta med ett helt annat. Och om väljarna frustreras, hur känner då partiarbetarna?

Just nu jäser missnöjet, och flera har hoppat av i protest mot kursändringar.

Att detta är mönstret blir tydligt när man stöter på något som avviker. Efter att Centern sagt ja till lagförslaget som ger 9 000 ensamkommande en ny prövning åt jag lunch med Muharrem Demirok, centerpartistiskt kommunalråd i Linköping.

Beslutet var självklart enligt Demirok. Av ideologiska skäl, men också för att trycket under­ifrån var så starkt: ”Många i våra lokalavdelningar är aktiva i kyrkan, och har engagerat sig för de ensamkommande”, konstaterade han, och fortsatte: ”Att partiledningen skulle svika dem vore otänkbart.”

Ja, helt otänkbart är det förstås inte. Även i S och KD finns många som stått i första ledet i mottagandet av migranter. Men det verkar inte ha påverkat politiken – vilket, som Elisabeth Sandlund konstaterade i Dagen den 15 maj, lett till avhopp.

Att partiernas identitet som folkrörelser ersätts av en företagsidentitet är ett demokratiproblem. Till att börja med gör det att partiledningarna saknar naturliga band nedåt, kanaler för att få in information eller få ut budskap. I stället får de kunskap via opinionsundersökningar, och kablar ut budskap i medier.

Eftersom de inte kan forma opinionen måste de följa den slaviskt.

För det andra är politik ett hantverk som oftast utförs på lokal nivå. Över 40 000 poster ska fyllas vid höstens val. Fritids­politiker ger av sin tid i utbyte mot att få vara del av något de tror på. Idealitet är inte till salu, utan kräver ett idé­buret engagemang. Om partiledningarna byter idéer i takt med trenderna förlorar de inte bara sin själ, utan också de människor som ska göra verklighet av ledarnas talepunkter.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här!

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Böneutrop
Kyrka och politik