Joel Halldorf: Putin välkomnar till korrupt fotbollsfest

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Det är fest – och Sverige är bjudet! Många av oss går fort­farande som på moln efter herrlandslagets matcher mot Italien: de välorganiserade laginsatserna som gav oss en biljett till världens största idrottsfest.

Men idrott är i dag så mycket mer än spel och ädel tävlan. Förra veckan, när grupperna lottades, fick vi ett smakprov på vad som komma skall då Vladi­mir Putin ställde sig framför tv-kamerorna och välkomnade världen till Ryssland.

Fotbolls-VM är en del av det ryska­ propagandamaskineriet.

Netflix-dokumentären Ikaros­ ger oss en inblick i spelet bakom medaljerna då Ryssland arrangerade vinter-OS i Sotji 2014. I filmen berättar Grogory Rodchenkov, chef för den ryska antidopningsbyrån, om de ryska manövrerna för att dopa idrottare och undvika kontroller.

Resultatet? 33 medaljer, totalseger i medaljligan och inte en enda avslöjad idrottare. Eller om man föredrar en annan måttstock: Putins popularitetssiffror steg från låga 61 procent före OS, till drygt 70 procent efter spelen. Rekordnivån gav honom råg i ryggen inför interventionerna i Ukraina samma vår.

Fifa, IOK och de andra internationella idrottsorganisationerna upprepar ständigt att idrott inte ska sammanblandas med politik. Men detta försök till bodelning gör dem bara blinda för verkligheten: idrott är politik – och Fifa borde satsa på att göra god politik av sin verksamhet.

Det gör man inte när man placerar fotbolls-VM i Ryssland, och bäddar för ytterligare propagandasegrar för landets allt mer auktoritära ledarskap.

Att nästa turnering hamnat i Qatar är ett haveri på samma nivå. Landet ligger på plats 135 på the Economists demokratiindex (just efter Ryssland, för övrigt).

På den svenska regeringens hemsida konstateras att ”situationen för mänskliga rättigheter i landet fortsatt är bekymmersam”. Inför VM 2022 sliter importerade migrantarbetare från Asien med att bygga jätte­arenor, i ökenhetta och under slavliknande förhållanden – något Amnesty dokumenterat i rapporten ”Den fula sidan av det vackra spelet”.

När arenorna är färdiga göms dessa arbetare undan, så att idrottens världsstjärnor ostört kan inta scenen. När strålkastarna slås på förväntas vi glömma det vi vet om det smutsiga spelet bakom kulisserna.

Den moderna toppfotbollen är en korrupt, elitistisk och pengafixerad politik. Det destruktiva systemet svärtar ner idrottens dygder.

Det spelar ingen roll hur mycket hedersknyfflar Andreas Granqvist och de andra spelarna är, när scenen de framträder på är så nedsolkad.

Skuggan faller över alla oss som inte klarar av att vända bort blicken. Ingenting är fullkomligt på den här sidan evigheten, men idrottens stora organisationer passerar anständighetens gränser genom sin systematiska exploatering. Som de strejkande danska fotbollsdamerna visat under hösten är förlusten av intäkter det enda språk dessa organisationer förstår.

Något att tänka på för den som planerar sin semester inför 2018.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.