Joel Halldorf: Smärtsamt att min lojalitet ifrågasätts

Jag har inte skrivit en rad i den Knutbydebatt som pågått i Dagen den här sommaren, därför är det intressant att Daniel Alm väljer att adressera mig i sin slutreplik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Lite överraskad är jag, eftersom jag väntat mig att han skulle ägna sig åt de frågor som lyfts i de många debattartiklar som faktiskt har publicerats. Men redan i sin första replik visade Alm att han var mer intresserad av att diskutera person än sak. Och denna gång nöjer han sig inte med att återigen ifrågasätta Peter Halldorfs lojalitet, utan även min.

Jag säger det en gång till: Det är ett intressant val.

Alm är ”vi” och ”oss” med Pingströrelsen, och undrar om ”Halldorfarna” betraktar den som en kyrka. Jag svarar för mig – redan Hesekiel gör ju upp med idén om att klumpa ihop familjer i kollektiva bestraffningar. Jag ser givetvis Pingströrelsen som en del av Kristi kyrka, liksom varje pingstförsamling. Jag förstår inte vad som föranlett frågan, eller vad alternativet skulle vara.

Att på det här sättet avkrävas offentliga lojalitetsbevis är naturligtvis både smärtsamt och förnedrande. Jag har fötts in i Pingströrelsen, tillhör den och har aldrig tagit avstånd ifrån den. Jag är stolt över min tillhörighet, och över de gånger jag fått ge röst åt dess historia och perspektiv i medierna. Och jag satt många år i Teologiska nätverket i Pingst utan att min renlärighet ifrågasattes.

Det är olycksbådande att ett samtal om så här viktiga ämnen – sekterism och andligt maktmissbruk – inte kan föras utan att inte bara den som tar upp frågan, utan även hans son, anklagas för illojalitet. Jag oroas över vad det gör för det öppna och livfulla samtal som är så viktigt i kyrkan, särskilt i karismatiska sammanhang.

Jag känner dock inte igen Alms attityd till samtal bland de pingstvänner jag levt med i fyrtio år. Om det här är den väg som pastorskåren har slagit in på när det gäller hur man hanterar debatt är det svårt att se hur Pingströrelsen ska kunna nå trovärdighet i ett samhälle som i dag mer än något efterfrågar transparens och förmåga till självkritik.

 

Läs mer Daniel Alm: Pingst har inget att dölja om Knutby

Läs mer Vi vill vara ett forum för samtal i svåra frågor

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner