Klimatskeptiker, omvänd eder!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Några av de högst betygsatta filmerna på International Movie Database, IMDB, har tema jordens undergång. En av dessa handlar om Wall-E, den lilla roboten som blivit kvarlämnad för att skyffla sopor medan mänskligheten övergett sin nedskräpade planet för att i ett jättelikt rymdskepp sväva runt i rymden. Domedagen, ragnarök, apokalypsen, fascinerar oss.

Det är knappast en slump att filmerna på tema jordens undergång blivit fler i takt med att larmen om miljöförstöringen ökat medvetenheten för klimatfrågor.

Många, inte minst evangelikala kristna i USA, anser att det är ren skrämselpropaganda att jordens ökade medeltemperatur skulle vara ett resultat av människans påverkan. Detta trots att det råder bred konsensus inom den globala klimatforskningen.

Jorden värms upp. Och konsekvenserna kan bli förödande. Kanske inte för dig och mig. Men för de krigshärjade sydsudaneserna där klimatförändringarna ger sjukdomar, missväxt, skadedjur med ytterligare konflikter till följd. För de 23,4 miljoner människor som 2016 fick fly på grund av väderutlösta katastrofer. För de 800 miljoner som i dag lider av undernäring. För de människor, motsvarande två gånger Sveriges befolkning, som enligt FN riskerar att dö av svält i Nigeria, Sydsudan, Somalia och Jemen.

Det är de redan mest utsatta som drabbas hårdast av förstörda ekosystem och förhöjda koldioxidhalter.

Och visst är det skrämmande, så skrämmande att det finns framstående professorer som går så långt att demokratin måste avskaffas till förmån för diktatur för att rädda världen. Slutsatsen är uppåt väggarna, men läxan bör vi ta till oss: människan är alltför egoistisk och kortsiktig för att vilja ge upp sin egen bekvämlighet för att vilja stoppa miljöförstöringen.

I måndags samlades världens ledare i Bonn, Tyskland, för att under två veckor diskutera hur klimatförändringarna kan hejdas. Än så länge är president Donald Trump med på tåget, men i juni meddelade han att USA kommer dra sig ur Parisavtalet om inte villkoren omförhandlas: näringsliv och tillväxt sätts framför avlägsna människors liv och hälsa.

Det är lätt att ondgöra sig över Trump, men ansvaret är även ditt och mitt.

Konsumtionshetsen, driven av den tillfredsställelse man känner av att hela tiden skaffa sig nya och bättre saker, kommer den att mattas när insikten om att den kostar människoliv träffar oss?

Eller är de drabbade alldeles för långt borta ifrån oss för att vi ska orka bry oss?

Rättvisefrågor har alltid stått högt upp på kristnas agenda. Kristna som tror att skapelsen blev till, inte av en slump utan genom en god Guds omsorger, har än större skäl att ta ansvar för sin omvärld. Vår uppgift medan vi väntar på en ny himmel och en ny jord är att sprida budskapet om hoppet om evigheten – och att redan här i tiden älska även vår avlägset belägna medmänniska mer än nya prylar.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.