Ledarkrönika

Riktigt så enkel är inte lagen om sådd och skörd

Frida Park: Det finns en massa finstilta paragrafer och en hel del som höljs i vad som för mig verkar högeligen mystiskt

Lagen om sådd och skörd. Så ett frö och efter en tid får du skörda. Hur många gånger har vi inte hört predikningar om ämnet? Såningsmannen, tistlar, törnen och god jord. Någon sår ett frö, men det är Gud som ger växten – detta mirakel!

Frågan debatteras också återkommande i Dagen. Nu senast kan läsarna ta del av intressanta tankar från Simon Holst och Magnus Malm. Kan vi med våra böner (fröer) påverka Gud så att han agerar (skörd)? Och finns det kanske en dimension som innehåller en inte så liten del mystik i detta? I alla fall i meningen ”bortom vårt mänskliga förstånd”?

På sistone har jag börjat intressera mig mer för trädgård (vilket tydligen ligger i mina gener både på mödernet och fädernet). Och jag har insett att sådd och skörd inte alltid är så lagbundet som det påstås. Jag är nog inte ensam om att ha sått många fröer och det inte har kommit upp något alls. Det kan vara högeligen frustrerande. Särskilt om blomman, grönsaken eller frukten var hett efterlängtad.

Ibland har jag sått ett frö som jag varit alldeles övertygad om ska bli en sorts växt men ur jorden har det kommit något helt annat. Ibland kan felpaketerade fröpåsar misstänkas ligga bakom ödet, men det är inte förklaringen på alla mystiska växter som uppenbarar sig i rabatten eller landet. Det kan vara nog så förvirrande (och glädjande) att ha sått ett typiskt ringblommefrö och upp kommer en akleja, lilja eller vallmo (de har inte ens liknande fröer).

Överkursen innehåller åtskilliga fakta om ph-värde, kväve, mull och torv.

—  Frida Park

När jag har sått på friland utomhus har jag dessutom upptäckt att det inte bara är jag som sår. Att ogräs sprider sig hejvilt, är ju knappast någon nyhet. Men även fåglarna, dessa naturens hjälpredor, är flitiga i att dela med sig av allehanda överraskningar. Men de delar inte bara med sig, de förser sig även själva. Det jag hoppades skulle bli en vacker solros i söderrabatten flyger i stället runt i en talgoxemage tills det landar i någon annans trädgård och där kanske blir till en glad välsignelse.

Som om det inte vore nog är det ju väldigt noga med det här med vatten och gödsel. Det är en hel vetenskap. Kranvatten är inte fint nog alltid. Och vissa växter vill ha hästgödsel och andra ingen gödning alls. Och då har vi inte ens börjat prata om jordmån. Såningsmannen i Bibeln lär ju oss en del om detta. Men överkursen innehåller åtskilliga fakta om pH-värde, kväve, mull, torv och fuktighetsbevarande egenskaper.

Som såningsman fortfarande i träning, har jag insett att lagen om sådd och skörd har en massa finstilta paragrafer och en hel del som höljs i vad som för mig verkar högeligen mystiskt. Men oavsett alla missöden och oväntade välsignelser är ett säkert: utan ett frö blir det ingen skörd.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig