Mer pengar är inte lösningen, Löfven

Statsministern borde satsa på strukturella reformer i stället, skriver Elisabeth Sandlund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hösten nalkas. Kvällsmörkret sänker sig allt tidigare, skolorna startar och svampskogen lockar. Samtidigt som dygnsmedeltemperaturen drar sig nedåt börjar den inrikespolitiska temperaturen stegras.

Statsminister Stefan Löfven gav sitt bidrag i det traditionsenliga sommartalet, denna gång levererat i värmländska Björneborg på söndagen. Genom att öka omfördelningen av resurser från storstadsregionerna, framför allt Stockholm, till mindre tätbefolkade områden vill S, med benäget bistånd av samarbetspartierna MP, C och L, bygga ett Sverige som håller ihop.

Ambitionen att minska välfärdsklyftorna är det inget fel på. De regionala orättvisorna, inte minst inom sjukvården, är stora. Däremot kan metoden ifrågasättas.

Det är för det första ingen särskilt djärv och nytänkande reform som Löfven presenterade. I själva verket handlar det om en ganska blygsam ökning av de stora belopp som redan nu cirkulerar i det kommunala utjämningssystemet, från 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder, där landstingen är de som gynnas/drabbas mest. Att detta skulle innebära en radikal förbättring förefaller naivt.

För det andra är det tveksamt om mer pengar verkligen är den lösning som svensk välfärd behöver. Det kan lindra bekymren på kort sikt men till och med vara kontraproduktivt i ett längre tidsperspektiv att göda systemet med resurser i stället för att ta itu med grundläggande strukturella tillkortakommanden.

För det tredje är det förenklat att tala om rika och fattiga landsändar.

Stockholmsregionen, som är den som Löfven i första hand vill pungslå, är förvisso rik på befolkning och möjligheter. Men också inom Storstockholm är klyftorna gigantiska och larmrapporterna om illa fungerande sjukvård duggar tätt.

Samtidigt finns mer glest befolkade delar av landet där tillgången till naturresurser ger framtidshopp. Det är ingen slump att Northvolt valt att bygga sin gigantiska batterifabrik i Skellefteå, som ger 2 500 direkta jobb, eller att Facebook fördubblar kapaciteten i sin serveranläggning i Luleå. I bägge fallen spelar den säkra tillgången till stora mängder elkraft en avgörande roll.

Nej, Löfvens utspel tjänar i första hand två syften. Dels är det en delleverans av löftena till i första hand Centern i januariöverenskommelsen. Dels är det ett oblygt försök att vinna tillbaka förlorade S-sympatisörer ute i landet.

I det avseendet är det ett spel med höga insatser. I princip är det svårt att invända mot civilminister Ardalan Shekarabis tvärsäkra påstående att också Stockholm vinner på att klyftorna i landet minskar. Men i praktiken är det en klen tröst för väljarna i huvudstaden om Region Stockholm tvingas höja skatten eller dra ner på nödvändiga satsningar inom sjukvården och lokaltrafiken för att få råd att betala utjämningsnotan som, om statsministern får sin vilja igenom i riksdagen, skrivs ut redan vid kommande årsskifte.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Sambo och giftermål
Sex har en själslig dimension som inte försvann bara för att kyrkans sexualmoral kastades överbord av 1960-talets rebeller. 
Foto: mari lezhava
Foto: mari lezhava
Explosionen i Beirut
Alia Abboud.
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump