MP på väg mot sin smärtgräns

Vattenfalls brunkolsförsäljning blir knäckfråga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

”En kolsvart dag för MP”. Det var huvudrubriken på Dagens Nyheters förstasida på tisdagen. Då hade ännu inte partiets språkrör, tillika miljöministern, Åsa Romson, trampat i klaveret i SVT:s ”Gomorron Sverige” och kallat terrorattacken den 9 september 2001, eller - enligt hennes förklaring - snarare dess följder, för ”olyckorna”.

Vad DN syftade på var den sammantagna negativa effekten av Mehmet Kaplans framtvingade avgång från posten som bostadsminister och Vattenfalls offentliggjorda planer på att sälja den tyska brunkolsverksamheten till de tjeckiska bolagen EPH och PPF.

Två svåra påfrestningar samtidigt, som måste hanteras av ett parti som redan fått betala ett högt pris för att dela regeringsmakten med Socialdemokraterna.

Romsons groda, som inte är den första i raden, är, kort sagt, det minsta bekymret i sammanhanget.

Vattenfalls tyska brunkolsäventyr ligger högt upp på listan över stora svenska totalt misslyckade industriella satsningar. I efterhand är det lätt att konstatera att det statliga bolaget aldrig borde ha gett sig in i denna verksamhet 2001, lika litet som det borde ha förvärvat holländska Nuon åtta år senare. När den första affären genomfördes satt Göran Persson (S) vid statens roder och vid det andra tillfället Fredrik Reinfeldt (M). Det är bara att konstatera att det politiska ansvaret för Vattenfalls vådliga färd på den europeiska energimarknaden inte axlades vare sig av Socialdemokraterna eller av alliansregeringen.

Resultatet har blivit gigantiska ekonomiska förluster för Vattenfall, den svenska staten och i förlängningen oss alla som skattebetalare.

Det är förluster som kommer att späs på om Vattenfall får som det vill och hittar ett nytt hem för den smutsiga hantering som brunkolsbrytning och -användning innebär.

Alternativet, att inte sälja verksamheten utan i stället avveckla den, har också en prislapp med en stor summa på. Fördelen är att Vattenfalls och Sveriges trovärdighet stärks i arbetet att minska påfrestningarna på miljön och ställa om produktionen till förnyelsebara energikällor.

För det är inte för att avveckla utan för att utveckla som de tjeckiska köparna är intresserade av att göra affär.

EPH:s ägare och styrelseordförande har deklarerat att han hoppas på en ”kolrenässans” inom en snar framtid. En sådan skulle innebära att nya landområden skövlas efter att befolkningen tvingats flytta och att koldioxidutsläppen fortsätter att ligga på en nivå som dag för dag försämrar livsvillkoren på jorden.

Och här kommer Miljöpartiets vånda in i bilden. Det är ingen tvekan om vad partiet önskar - stoppa försäljningen och avveckla brunkolen, kosta vad det kosta vill. Frågan är om det har kraft nog att sätta makt bakom orden. Och vad som händer om MP står inför hotet om att vara tvunget att vika sig ännu en gång i ännu en hjärtefråga. Någonstans går smärtgränsen, även för Miljöpartiet.

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar
Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.