Också V måste nagelfaras

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Sverigedemokraterna granskas, med all rätt, hårdhänt och får stå till svars såväl för sin historia och bakgrund som för vilka uttryck ideologin tar sig i partiprogram och valmanifest. Samma granskning måste i demokratins namn också andra partier utsättas för. Det är en händelse som ser ut som en tanke att de två stora stockholmska morgontidningarna samtidigt publicerar artiklar som sätter strålkastarljuset på Vänsterpartiet och argumenterar med kraft och tydlighet.

I Svenska Dagbladet lyfter ledarskribenten Benjamin Kantzeff Silberstein fram det faktum att partiet i det längsta stöttade de kommunistiska regimerna i Sovjetunionen och dess satellitstater i Östeuropa och att ett tydligt avståndstagande från denna mörka historia knappast har skett. ”I grund och botten bekänner sig Vänsterpartiet än i dag till samma ideologi och världssyn som fick dem att gå i Sovjetunionens ledband under flera decennier”, skriver han.

Dagens Nyheter publicerar en debattartikel av entreprenören Dan Olofsson, som har granskat det gällande partiprogrammet som han menar är fyllt av illusioner.

En sådan handlar om att marknadsekonomin är ansvarig för allt elände i världen, att företagare bara är ute efter korta vinster och att målet därför måste vara att produktionsmedlen ska ägas av stat eller kommun, det vill säga planekonomi genomföras. ”Per-Albin Hansson och Tage Erlander höll en tydlig rågång mot Jonas Sjöstedts parti. Det gäller inte dagens socialdemokrati, som i stället omfamnar detta parti för maktens skull,” skriver han.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Ledare
Premium
Foto: Maya Alleruzzo