Övervakningens gräns måste dras

Allt som kan göras ska inte göras.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Det är bara att inse fakta. När vi använder moderna kommunikationsmedel är vi alla avlyssnade – eller löper åtminstone risken att vara det. Det gäller Tysklands förbundskansler Angela Merkel och andra toppolitiker runt om i världen likaväl som helt vanliga privatpersoner som utväxlar information om dagishämtning, mjölkinköp och annat trivialt. Till och med den som ringer sin själasörjare eller Jourhavande präst riskerar att bikthemligheten röjs. Om detta skriver Dagen i dag på nyhetsplats.

Många rycker på axlarna åt övervakningssamhället med argumentet att om man inget har att dölja så behöver man heller inte vara rädd för om det som förmedlas i telefonsamtal eller data­kommunikation blir tillgängligt för andra än dem informationen är avsedd för.

Men det är att göra det väl enkelt för sig. Alldeles oberoende av hur man som individ reagerar finns principiella aspekter som varje samhällsmedborgare behöver fundera över. Den stora frågan gäller inte att all kontroll, avlyssning och övervakning borde upphöra utan var gränserna för övervakningssamhället ska gå.

Alla håller sannolikt med om att kameror vid bankomaterna hjälper till att få fast bedragare som försöker lura av bankkunderna deras kontanter är av godo. Att det innebär att också hederliga personer blir filmade är en nödvändig och knappast kränkande bieffekt. Det betyder inte att det kan vara fritt fram för övervakningskameror i alla upptänkliga situationer eller att de filmer som spelas in kan användas i andra sammanhang än vad som från början var avsikten.

Man behöver inte ha förläst sig på spionromaner för att förstå att den internationella diplomatin alltid använt metoder som inte tål dagsljuset och att ny sofistikerad teknik har öppnat tidigare oanade möjligheter att ta reda på vad fiender och potentiella motståndare ägnar sig åt.

Om telefonavlyssning av misstänkta terrorister gör att blodiga dåd riktade mot oskyldiga civila kan kvävas i sin linda har omsorgen om det allmännas bästa fått gå före individers integritet. Men det innebär inte att det kan vara fritt fram att avlyssna alla samtal mellan samtliga medborgare bara för att vara på den säkra sidan.

Allt som kan göras ska inte göras. Det är en viktig princip att ha som utgångspunkt på områden där den tekniska utvecklingen går så snabbt att den etiska och normbildande diskussionen inte hinner med.

Att USA i åratal har avlyssnat ledaren för sin allierade Tyskland får president Obama och förbundskansler Merkel försöka reda ut. Avslöjandet är såväl uppseendeväckande som pinsamt.

Det konstruktiva i sammanhanget är att det hjälper oss alla att få upp ögonen för att vi är på väg mot – eller redan befinner oss i – en värld som måhända är ny, men allt annat än skön.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Debatt