Sluta spela med människors liv

Ensamkommande förtjänar en mer genomtänkt lösning, skriver Frida Park.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Förra året tog tolv ensamkommande barn och unga, främst från Afghanistan, sina liv i Sverige. De väntade på besked om de skulle få stanna här, i landet dit de flytt från krig, förföljelse och hot. Och de orkade inte mer. Låt det sjunka in.

Människor som flytt för sina liv, till vad de trodde var tryggheten och friheten, väljer att i förtvivlan ta sina liv. Detta medan vi fortsätter att käbbla över deras huvuden. Vem lyssnar på dem?

Debatten kring de ensamkommandes situation har tappat all rim och reson.

Det har förvandlats till ett cyniskt spel där människoliv hanteras som brickor i ett sörjigt illaluktande spel.

Så till det senaste i denna tragedi: Socialdemokraternas migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet. Vid en första anblick kan det låta som en rimlig väg framåt, inte minst för att komma tillrätta med de långa handläggningstiderna, vilket självklart bidragit till att många asylsökanden mått dåligt under processen. Men detta är inte rimligt någonstans.

 

Läs mer: Uppgörelse med stora frågetecken

 

Migrationsöverenskommelsen är inget annat än ett försök för Miljöpartiet att rädda ansiktet inför maskrosväljare vars kritik mot regeringens hårdare migrationspolitik inte varit nådig.

Men uppgörelsen är framhastad, otillräcklig, ogenomtänkt och i praktiken omöjlig för berörda instanser att arbeta utifrån.

Remissinstansernas kritik, däribland Kammarrätten, polisen, Migrationsverket och frivilligorganisationer, är inte nådig. Ingen är nöjd. Förutom möjligen Sveriges kristna råd, som Dagen berättade om i går. Bortsett från några farhågor välkomnar SKR, möjligen något överraskande, överenskommelsen.

När kulturminister Alice Bah Kuhnke i höstas mötte Sveriges kristna råd sa hon att det var tack vare SKR:s viktiga insats som överenskommelsen blivit till: “Det är till stor del ett resultat av det fantastiska arbete som ni kanaliserat och organiserat. Jag är oerhört tacksam för det”.

 

Läs mer: Så reagerar kristna på regeringens nya flyktinguppgörelse

 

Det är klart att Bah Kuhnke är tacksam om SKR:s lovvärda insats för att belysa de ensamkommandes omöjliga situation bidragit till att hennes parti klarat sig kvar i regeringen med minsta möjliga marginal. De egna väljarna är nöjda, regeringen håller hjälpligt ihop och alliansen är splittrad. Men förlorarna i detta spel är de asylsökande.

En mycket bättre väg hade varit att ta rapporterna om säkerhetsläget i Afghanistan på allvar och erkänna att läget är för osäkert för att skicka tillbaka människor.

Allt annat är ovärdigt. Sätt stopp för denna rödgröna röra. Gör om, gör rätt.

Överenskommelsen är ett klart avsteg från att asylskäl ska vara grunden för uppehållstillstånd. I stället ska den som är tillräckligt nyttig, som klarar av sina studier och skaffar sig jobb, kanske få stanna. Vad händer med de mest utsatta, de som på grund av posttraumatiskt stressyndrom efter upplevelser hemskare än ord kan uttrycka inte klarar detta? De som allra bäst behöver våra "öppna hjärtan"? Blir de bara ännu några siffror i självmordsstatistiken?

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Debatt