Total kontroll är ingen lösning

Målet är att klara både öppenhet och tillit, skriver Hasse Boström.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

När detta skrivs pågår fortfarande ”katt och råtta-leken” mellan USA och Edward Snowden. Han är den senaste i raden av ”visselblåsare”, personer i allmänhetens tjänst som har moraliska invändningar mot hur landet använder sina lagar och förordningar.

Snowden har avslöjat detaljerad information om hur USA och Storbritannien övervakar inte bara sin egna medborgares utan också andra länders förehavanden.

Det är uppenbarligen inte en olaglig övervakning, men definitivt mer omfattande än vad de flesta kände till.

USA:s myndigheter anser att Snowden är en brottsling, en spion, något man får acceptera – samtidigt som man kan känna tacksamhet över hans avslöjanden. Tydligt är att en stor andel amerikanska medborgare inte ser några problem med att vara superövervakade, via ”PRISM”. Orsaken är förstås att de därmed hoppas att ett antal terrorbrott har förhindrats, vilket också myndigheterna hävdar har skett.

Det är uppenbart att vi lever i ett samhälle som inte är förberett för den snabba utveckling som sker. Vi kan som privatpersoner då och då känna att det är svårt att hålla oss uppdaterade med den senaste tekniska utvecklingen. Men vi märker det också på brottets område. Stora grupper kriminella ligger steget före lagstiftning och polis, i form av bedrägerier, hot, med mera. Terrorister ligger steget för demokratierna, vilket resulterat i desperata åtgärder för att övervaka och avlyssna.

Att USA reagerat på ett annat sätt än Sverige är förståeligt. Hade vi haft en terrorattack av 11 septembers dignitet hade vi antagligen accepterat mer kontroller.

Övervakningssamhället är här, kan vi konstatera.

Vi är medvetna om att nyutvecklad teknik används även i den vanliga brottsbekämpningen: DNA-spår, möjligheten att spåra var vi befunnit oss via mobilerna, kameraövervakning etcetera. Och de flesta av oss tänker att vi inte har något att oroas över så länge vi har rent mjöl i påsen.

Men trots alla dessa argument för de åtgärder som vidtas, både i USA, Sverige och andra länder, måste vi bekämpa övervakningssamhället. Vi har inga garantier för att systemet enbart kommer att användas i det godas tjänst. Vi måste inse vilket typ av samhälle vi bygger upp.

Liksom ”de onda” riskerar att ligga steget före i tekniken, kan kriminella krafter använda sig av övervakningen.

Och vilka garantier har vi för att vi i all framtid kommer att få leva i demokratiska länder där missbruk av systemet kan beivras och stoppas?

Hur mycket övervakning och avlyssning vi än sätter in löser det inte roten till problemen. Hur mycket teknik som än används i brottsbekämpningen gör vi inte världen bättre. Och hur många terrorbomber vi än lyckas förhindra löser vi inte det bakomliggande problemet.

Målet måste vara ett samhälle som klarar av både öppenhet och tillit.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Debatt