Trump går inte att klicka bort

Världen har all anledning att känna oro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

I morgon lördag ger sig USA:s president Donald Trump ut på sin första utlandsresa sedan han flyttade in i Vita huset. Ett späckat veckoprogram väntar med stopp i Saudiarabien, Jerusalem och Betlehem, Rom (inklusive ett besök hos påven i Vatikanen),­ Bryssel samt slutligen Sicilien, där G7-länderna håller toppmöte.

Vi kan vänta oss en ström av entusiastiska uttalanden på trumpiska ,”fantastiskt”, ”det bästa någonsin”, ”överträffar allt”, och andra superlativer som presidenten strör omkring sig på presskonferenser och Twitter.

Samtidigt, på hemmaplan, är utmaningarna stora, faktiskt de största hittills.

Och det vill inte säga litet med tanke på vad som förevarit sedan Trump svor presidenteden för fyra månader sedan.

Inte bara Trumps svurna motståndare utan också de som stött honom eller förhållit sig neutrala börjar nu ta ordet ”riksrätt” i sin mun, även om alla är överens om att det är en lång och svår väg att välta presidenten ur sadeln.

Justitiedepartementets beslut att tillsätta en särskild utredare för att i bästa fall en gång för alla slå fast fakta i frågan om det förekommit otillbörliga kontakter mellan Ryssland och Trumpkampanjen kan slå åt två håll. Den som fått uppdraget, förre FBI-chefen Robert Mueller, är allmänt väl ansedd. Vilket resultat han än kommer fram till kan väntas få genomslag.

Trump är förvissad om att han blir rentvådd. Men Washington D C läcker som ett såll och nya konkreta och som det förefaller trovärdiga uppgifter duggar tätt.

Kommer Mueller fram till att informationen har fog för sig blir det inte enkelt för republikanerna i kongressen att förhålla sig till resultatet.

Rycker de på axlarna riskerar de sin egen ställning i det stundande kongressvalet. Tar de dem på allvar måste de överge den man som deras väljare röstat fram som president.

Det är en dramatik värdig en tv-serie. Snarast skulle det som nu utspelar sig inför världens häpna blickar anses alldeles för osannolikt och överdrivet om det utspelade sig i en fiktiv verklighet.

I motsats till vad man kan göra i tv-soffan eller framför datorn går följetongen ”Donald Trump och hans äventyr” inte att klicka bort.

Den pågår, vare sig vi vill det eller inte. Och den påverkar oss mer än vad vi skulle önska.

Att den högt värderade Stockholmsbörsen nu faller i linje med börserna i USA och övriga världen efter att aktiemarknaden har börjat frukta att Trumps löften om guld och gröna skogar är tämligen ihåliga är ingen katastrof. Skulle det vara inledningen på ett riktigt börsras kan det bli allvarligt men dit är det än så länge långt kvar.

Värre är att världens och våra öden ligger i händerna på, för att citera den amerikanske politiske journalisten David Brooks, ”en kille vars tankar ofta bara är ett halvt dussin eldflugor som tutar omkring hit och dit i en glasburk” (DN 18 maj).

USA:s president har makt, mycket­ stor makt. Det är det som är det skrämmande.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.