Trump lovade runt men håller tunt

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

För exakt ett år sedan, den 9 november 2016, vaknade stockholmarna till det värsta snöovädret i mannaminne som lamslog trafiken och förorsakade stora störningar i det vardagliga livet. Men för alla dem som satte på morgonnyheterna i radio, tv eller på webben var snödrivorna inte den värsta chocken.

Prognosmakarna och de politiska analytikerna hade misslyckats i sina bedömningar om utgången av det amerikanska presidentvalet. När rösterna räknats klart stod det klart att demokraternas Hillary Clinton förlorat och att republikanen Donald Trump gått segrande ur striden.

”Det otänkbara har hänt”. Så inleddes ledartexten i Dagen följande dag. Som ett passande bönerop föreslogs: ”Gud bevare USA och alla oss andra”.

Man vänjer sig vid det mesta. Men chocken över att det amerikanska folket faktiskt kunde rösta fram Donald Trump som landets ledare har inte lagt sig.

Under de snart tio månader som gått sedan Trump satte sig till rätta i presidentstolen i Vita huset har det funnits många tillfällen att förvånas och förfasa sig över hans förslag, hans uttalanden, hans hantering av sanningen och inte minst hans oupphörliga twittrande. Han har visat en osedvanlig förmåga att ikläda sig olika roller. Vid enstaka tillfällen har han till och med framträtt som den statsman han ständigt borde vara.

Sammanfattningsvis har det än så länge varit mycket snack och litet verkstad från Vita huset.

De stora reformer och förändringar som Trump utlovade under sin valkampanj har inte förverkligats. Det borde inte ha varit något större problem eftersom republikanerna har majoritet i både Senaten och Representanthuset. Men inte ens Trumps egna partivänner är beredda att följa med i alla hans svängar.

Det är mer än tre år kvar på Trumps presidenttid. Förväntningarna har hittills kommit på skam om att han mycket snart skulle tröttna på presidentrollen och självmant dra sig tillbaka eller att det politiska motståndet skulle bli så starkt att en utväg att avsätta honom hittades. Det är möjligt, men långt ifrån säkert, att den pågående undersökningen om rysk inblandning i valet ger så hårresande resultat att riksrätt kan bli aktuellt. Mer sannolikt är att Trump kommer att sitta kvar mandattiden ut och även sträva efter att bli omvald 2020.

Att han i så fall verkligen blir republikanernas presidentkandidat är långt ifrån säkert. Inte mer än en dryg tredjedel av det amerikanska folket ger honom godkänt som president - sämre siffror än någon annan haft sedan mätningarna började.

Det är långt till 2020. Mycket kan hända. Och världen har all anledning att fortsätta att hålla andan, inte minst nu när den amerikanske presidenten gör sin rundresa i Asien.

Hittills har tonläget mot Nordkorea varit förvånansvärt hovsamt. Men, som var och en som följer Trumps öden och äventyr vet, kan detta ändras lika snabbt som ett tryck på sändknappen.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.