Wallström lyfter fram kristnas läge – nu behöver regeringen agera

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

”Våld, trakasserier eller förföljelse baserat på en människas religion får aldrig accepteras eller normaliseras.” Det är så självklart att det egentligen inte borde behöva sägas. Ändå är det bra att utrikesminister Margot Wallström (S) tydligt slår fast denna princip i en debattartikel publicerad på svd.se.

Det är också alldeles utmärkt att Wallström särskilt lyfter fram kristnas utsatthet, såväl i länder som Syrien och Irak som i vårt eget land. Så har det alltför sällan sett ut när regeringsföreträdare talar om religiös förföljelse. Fokus har oftare legat på antisemitism och islamofobi än på kristnas situation. 

Läs också: Wallström: Vi fördömer övergrepp mot kristna
 

Wallströms text publiceras kort efter att Nuri Kinos debattartikel ”Regeringen tondöv för kristofobi" publicerades på Dagen.se i förra veckan. Det är sannolikt mer än en händelse som ser ut som en tanke att Wallström i sitt inlägg gör sitt bästa för att bevisa att hon och regeringen vill träffa rätt också på de höga tonerna. Att tala om att regeringen har blivit välsignad med absolut gehör är dock att gå för långt. Sådana omdömen får vänta tills frukten av de ansträngningar som nu görs kan bedömas.

Mellan raderna kan utläsas att utrikesdepartementets engagemang för religionsfrihet och mot trakasserier av religiösa minoriteter kännetecknats mer av spretighet än av samordnade insatser. Den arbetsgrupp som Wallström nu inrättar för att få ordning på torpet har därmed ett viktigt arbete framför sig.

Ska Sverige kunna spela en roll på det internationella planet, på det vis som Wallström ger uttryck för, duger det inte att den ena handen inte vet vad den andra gör.

Den som talar med kluven tunga vinner inte respekt. Ändå är det vad regeringen ägnat sig åt när det gäller frågan om huruvida IS grymma och hänsynslösa utrotningskrig mot kristna och andra religiösa minoriteter i de områden där terrororganisationen lyckats ta makten är att betrakta som ett regelrätt folkmord. Europaparlamentet, det brittiska underhuset och den amerikanska kongressen har svarat ja på denna fråga. Sveriges regering har däremot hittills valt en annan väg med motiveringen att riksdagen inte ska agera domstol samtidigt som övergreppen fördöms i kraftfulla ordalag.

Regeringens motvilja mot att använda etiketten ”folkmord” gäller inte bara händelser i vår nutid utan också utrotningen av assyrier och andra kristna grupper i Turkiet för drygt hundra år sedan.

Stefan Löfven meddelade 2015 att regeringen inte tänkte fullfölja riksdagsbeslutet som drevs fram av hans parti fem år tidigare och Wallström bekräftade denna hållning senast i ett möte med representanter för kyrkor och organisationer i Södertälje för en dryg månad sedan.

Det är inget fel på Wallströms initiativ till en internationell konferens där begreppet folkmord diskuteras. Men aldrig så många ord om detta, det värsta brottet mot mänskligheten, är en klen ersättning för konkret handling.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.