Leif GW Persson granskade Knutbydramat: Lång planering bakom

Programmet gick kronologiskt igenom händelseförloppet och Leif GW Persson tittade även på pastorn Helge Fossmos första hustrus död 1999.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Måndagens avsnitt av GW:s mord på TV4 fokuserade på Knutbydramat i januari 2004. Leif GW Persson gick kronologiskt igenom händelseförloppet och han tittade även på pastorn Helge Fossmos första hustrus död 1999. Det dödsfallet avskrevs först som en olyckshändelse, men efter dödsskjutningen av Helge Fossmos andra hustru i januari 2004 anklagades pastorn även för mord på sin första hustru.

Dödsorsaken kunde inte fastställas

Den 30 juli 2004 dömdes Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök i samband med Knutbydramat. Men åtalet om mord på första hustrun ogillades eftersom den exakta dödsorsaken inte kunde fastställas.

13 år senare hävdar Leif GW Persson att han inte för ett ögonblick tror att dödsfallet var en olycka.

När det gäller själva Knutbydramat var programmet i mångt och mycket en genomgång av händelseförloppet. Leif GW Persson flikade då och då in några personliga reflexioner. Bland annat sa han, apropå barnflickan Sara Svenssons inblandning och dom till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mord och mordförsök, att hon kom "väldigt lindrigt undan".

"Väldigt kvalificerade gärningar"

Leif GW Persson beskrev skjutningarna som "två väldigt kvalificerade gärningar som har föregåtts av lång planering". Han sa också att om agerandet vid skjutningarna berodde på sjukdom så tyder det på att personen i fråga var "så illa däran att det ska till en alldeles våldsamt kapabel psykiatri för att göra en frisk på så kort tid".

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar