Liberala kvinnor vill förbjuda slöja för skolbarn

Inte bara religiösa friskolor bör förbjudas, utan även slöjor på skolbarn, och heltäckande slöjor i arbetslivet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Vi är inte emot religion, men vi är emot de intoleranta inslagen i religion oavsett vilken religion vi pratar om", skrev Liberala kvinnor på sitt twitterkonto, under helgen då de hade sitt landsmöte.

Bakgrunden till uttalandet är att de antog en rad krav på förbud som har med religion att göra. Redan tidigare har Liberala kvinnor i ett utspel gjort klart att de vill förbjuda religiösa friskolor, och därmed gå längre än moderpartiet Liberalerna som enbart vill förbjuda nya religiösa friskolor. I och med helgens möte är beslutet klubbat.

– Jag är väldigt glad att Liberala Kvinnors landsmöte beslutat att alla religiösa förskolor och friskolor i Sverige ska förbjudas, kommenterade Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci beslutet.

"Religiösa traditioner krockar med jämställdhet"

Hon sa också att när religiösa traditioner krockar med våra idéer om jämställdhet, då måste religionen ta ett steg tillbaka.

Att religionen i vissa lägen måste ta ett steg tillbaka gick också att se på flera andra beslut som Liberalernas sidoförbund fattade.

Slöjförbud i förskola och lågstadie

De vill se ett slöjförbud i förskolan och på lågstadiet. Förbundet vill också att ansiktstäckande klädsel inte ska vara tillåtet på offentligt finansierade arbetsplatser, vilket innebär ett förbud mot niqab, eller annan form av heltäckande slöja.

Flera av de här besluten har en tydlig udd riktat mot muslimsk religionsutövning, men Liberala Kvinnor gav sig också in i en fråga som berör många kristna, nämligen samvetsfrihet. Där slog de fast att samvetsfrihet är ett hot mot kvinnors liv och hälsa, och ska aldrig tillåtas.

Hänvisar till religionsfrihet

Besluten kan tyckas slå enbart mot religiösa grupper, men Liberala Kvinnors företrädare hänvisar till religionsfriheten när de motiverar sina ställningstaganden.

– Religionsfrihet innebär att alla människor har rätt att utöva sin religion, men också rätten att avstå från religion, säger Gulan Avci, då hon citeras på Liberala Kvinnors twitterkonto.

Läs fler artiklar om religiösa inslag i skolan

Alla tidigare artiklar