Liberaler och vänsterväljare är mest kritiska mot kristna skolor

En knapp majoritet (51 procent) av de liberala väljarna anser att kristna friskolor bör förbjudas.
”Partiet har profilerat sig i den här frågan på senare tid”, kommenterar statsvetaren Magnus Hagevi.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tidigare i veckan kunde Dagen berätta att 51 procent av svenskarna är positiva till kristna friskolor. Men det är inte personerna som skulle ha röstat på Liberalerna om det hade varit riksdagsval i dag, som drar upp statistiken. Tvärtom.

De liberala väljarna är tillsammans med Vänsterpartiets och Fi:s sympatisörer i stället de som i störst utsträckning vill förbjuda kristna friskolor. Bland liberalerna anser 51 procent att skolorna bör förbjudas, bland vänsterpartisterna är siffran ännu högre, 55 procent.

65572.jpg– För de flesta av partiernas väljare ser åsikterna om friskolor ungefär ut som det brukar göra i min egen forskning, säger Magnus Hagevi, som sedan 2009 har frågat svenskar hur de ser på religiösa friskolor.

– Men bland liberalerna tycks motståndet ha ökat, säger han till Dagen.

V: Vill se ett totalförbud

Efter avslöjandet i TV4:s ”Kalla Fakta” i april om att den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm delade upp pojkar och flickor när de åkte buss sa Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt att ”vi ska få bort de religiösa friskolorna”.

– Jag skulle gärna sätta mig ner i morgon och göra upp om det här.

Och enligt Dagens Sifoundersökning ser alltså Vänsterpartiets väljare gärna en sådan politiskt överenskommelse.

L och S vill skärpa kraven på religiösa friskolor

Två av partierna som på senare tid har drivit frågan om skärpta krav på religiösa friskolor är Liberalerna och Socialdemokraterna. I november i fjol beslutade exempelvis Liberalernas partiråd att inga några nya religiösa friskolor ska få startas.

Liberala Kvinnor vill gå ännu längre – i en motion till partiets landsmöte i höst föreslår de ett totalförbud mot religiösa friskolor. Företrädare för Liberala Kvinnor anser att ökade kontroller från Skolinspektionen är verkningslösa och att partiets beslut att stoppa nyetableringar av religiösa friskolor är ”olyckligt och inkonsekvent eftersom det inte tar tag i de negativa effekter etablerade religiösa friskolor har på barn”.

S beslut: Inga religiösa inslag i skolan

Från socialdemokratiskt håll beslutade samtidigt partikongressen nyligen att inga religiösa inslag får finnas i skolor om huvudmannen är med och påverkar. Däremot ska det gå att ordna frivilliga andakter och bönestunder om det sker på elevernas egna initiativ. LO har dock framfört en önskan om att religiösa friskolor helt ska förbjudas.

Mest positiva till kristna friskolor är inte helt oväntat kristdemokrater. 77 procent av KD-väljarna tycker att kristna friskolor ska vara tillåtna medan 18 procent menar att de bör förbjudas. På en klar andraplats kommer Miljöpartiets sympatisörer, 62 av dessa ser religiösa friskolor som något positivt.

Miljöpartiet har nyckelroll

Miljöpartiet har en nyckelroll i frågan om framtiden för religiösa friskolor, eftersom partiet sitter i regeringen och språkröret Gustav Fridolin är utbildningsminister. Dessutom har partiet skickat ut signaler om att de kan tänka sig en uppgörelse för att reglera de religiösa friskolorna.

– Vi har inte tagit ställning till Socialdemokraternas konkreta förslag, men vi har öppnat för att lagen behöver skärpas, sa Emma Stark, pressekreterare till Gustav Fridolin, nyligen till Dagen.

– Vi skulle själva säga hårdare lag och bättre kontroller.