Liknade homosexualitet vid virus – slipper åtal

Förundersökningen mot den imam i Halmstad som i en föreläsning sade att homosexualitet är ett virus har lagts ner, rapporterar P4 Halland.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I föreläsningen, som lades upp på den muslimska församlingens Youtube-kanal, framhöll imamen vikten av att barn har ett bra immunförsvar för att stå emot virus i samhället. Ett av dem är enligt imamen homosexualitet.

Uttalandet polisanmäldes av RFSL som ansåg att det kunde röra sig om hets mot folkgrupp. Men efter några dagars förundersökning har alltså åklagaren beslutat att den ska läggas ner.

– Uttalandet i sig tycker jag är högst olämpligt. Men sett i sitt sammanhang under sex timmars föreläsning kan jag inte se att detta utgör hets mot folkgrupp, säger vice chefsåklagare Charlotte Österlund till radiokanaleen.

Hon får också frågan om Högsta domstolens friande dom mot pingstpastorn Åke Green för drygt tio år sedan spelat in i bedömningen.

– Nej, det har det inte.

Om imamen däremot hade gjort ett mer renodlat uttalande och vänt sig direkt till homosexuella hade det kunnat bara brottsligt, menar hon.

– Då hade jag menat att det är ett mycket klandervärt och med största sannolikhet straffbart uttalande, säger hon.

Föreläsningen ingick i en studiecirkel som församlingen anordnade tillsammans med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) i Halmstad. Studieförbundet har nu avslutat samarbetet med församlingen.
 

Joakim Lundgren & TT

Lilla Erstagården