Linköping tar nya tag i smågrupperna

För tiotalet år sedan var smågrupper i stort fokus inom kristenheten, sedan stannade det av. Nu tar Linköpings frikyrkor nya tag.
Det är väldigt utvecklande för lärjungaskapet, säger Mattias Sennehed, pastor i pingstförsamlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I morgon möts fem av Linköpings frikyrkor, från fyra olika samfund, till en konferensdag kring det som heter lite olika på olika håll: smågrupper, cellgrupper, livsnära grupper - kär grupp har många namn.

-Det känns omöjligt att vara en levande församling utan att ha den här lite mindre gruppen jämte det stora, att mötas lite färre och dela livet i hemmet är viktigt och givande, säger Mattias Sennehed vars pingstförsamling är värd för lördagens konferensdag.

Frågan om smågrupper har litegrann kommit av sig, konstaterar han.

-Det är inte lika poppis att prata om på de stora konferenserna, där talas det mer om gudstjänsterna och om behovet av låga trösklar nu. Det är också viktiga frågor så jag är inte kritisk mot det, jag konstaterar bara att det inte lyfts på samma sätt. Det går i cykler, sånt här. Hursomhelst tror jag att det är viktigt att vi aktualiserar det flitigt, annars är det risk att det inte växer till.

Tar tillvara lokala erfarenheter

Studieförbundet Bilda är medarrangör och arbetar mycket med att stötta församlingar i deras smågruppsarbete.

-Tänk vad ofta man konstaterar att man hört en bra predikan men har glömt av vad den handlade om en vecka senare. Vi behöver mötas, stöta och blöta tillsammans, prata med varandra, ta det vidare, säger EvaMarie Brännström på Bilda sydöst.

Konferensdagen tar främst tillvara på de lokala arbetenas erfarenheter: Genom att dela dem hoppas man kunna styrka och slipa varandra. Främst är det "redan smågruppsfrälsta" som anmält sig, men Mattias Sennehed hoppas att fler i Linköping kommer upptäcka den lilla gruppens fördelar framöver.

"Självklar del av livet"

Innan man själv är med är det många som tycker sig ha svårt att få till, det känns som ännu ett projekt att hinna med. Men för mig är smågruppen en självklar del av livet, ett nav, där jag får dela livet med vänner: Be, läsa Bibeln, gråta och glädjas tillsammans med andra. Jag vill inte vara utan det.

Fotnot: Medverkande: Pingstkyrkan, Missionskyrkan, Ryttargårdskyrkan (EFK), Johanneskyrkan (EFK) och Linköpings första baptistförsamling.