Livets ord bygger stor idrottsarena i Uppsala

Nu är det klart att Livets ords planerade bygge av en idrottsarena blir verklighet.
– Vi satsar på den unga generationen, både i församlingen och i Uppsala som stad, säger Jan Blom, pastor och ordförande i styrelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Som Dagen tidigare berättat har planerna på att bygga en idrottshall funnits i flera år, men det definitiva beslutet har dröjt.

– Det känns mycket bra att vi har landat i att förverkliga visionen, säger en glad Jan Blom, pastor och ordförande i församlingen.

I förra veckan presenterades ett slutförslag för församlingen och vid en omröstning gav en stor majoritet av medlemmarna - 89 procent - sitt stöd till att börja bygga.

– Vi har bett, planerat, räknat på detta stora projekt och samlat in pengar för att allt ska bli så bra som möjligt, förklarar han för Dagen.

Samlat in 8 miljoner

8 miljoner kronor har samlats in och den summan bildar en grundplåt. Totalt beräknas hela bygget kosta cirka 38 miljoner kronor.

– Bygget finansieras genom ett banklån och vi jobbar parallellt med att till exempel få in sponsorer på reklamplats i hallen.

– Vi kommer också att hyra ut anläggningen vilket ger intäkter till driften.

Tolv meters takhöjd

Livets ords arena ska ligga bredvid kyrkan och kommer att bestå av en fullstor hall med tolv meters takhöjd, en mindre hall, ett gym samt en kafeteria.

Men varför lägga så mycket pengar på en idrottshall?

– I församlingens vision ligger att nå den unga generationen med evangelium och det kommer vi att kunna göra genom den här satsningen.

"Stort behov av bra idrottslokaler"

Församlingen kommer att få stor glädje av de nya idrottsytorna till sin egen barn-och ungdomsverksamhet och till Livets ords skolor. Dessutom vill de öppna upp för skolor och idrottsföreningar i Uppsala.

– Behovet av bra idrottslokaler är enormt i Uppsala. Genom våra kontakter med kommunen vet vi att många skolor inte har plats för sin idrottsundervisning, berättar han.

Det område i stadens sydöstra del där kyrkan ligger är ett av Uppsalas mest expansiva. Där byggs nya bostadsområden för flera tusen personer.

– Tanken är att ge vanliga motionärer och små idrottsföreningar utrymme. Elitidrotten har redan sina arenor och gynnas ofta på breddidrottens bekostnad.

Vill underlätta för tjejer att träna

Som exempel nämner han att man vill ge plats åt flickidrotten, tjejer har ofta svårt få träningstider i de hallar som finns och en annan idé är att underlätta för integration.

Även församlingens eget innebandylag Livets ords IF, som spelar i division 2, kommer att ha den nya anläggningen som sin hemmaarena.

– Så vi är redan nu övertygade om att den kommer att fylla ett stort behov, både i kommunen och i församlingen.

Byggstart på Europakonferensen

Byggstarten är satt till Europakonferensen, som i år hålls sista veckan i juli.

– Någon gång då, troligen lördag 29 juli, tas det symboliska första spadtaget som en signal om att bygget är påbörjat. Sedan ska anläggningen vara klar för invigning höstterminen 2018.

Inte sedan kyrkan byggdes i slutet av 1980-talet har Livets ords församling satsat så stort nu.

– Detta är den största ekonomiska satsning som församlingen gjort på ett enskilt projekt sedan kyrkan byggdes 1987. Så vi tycker att vi skriver historia nu.