21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Livets ord i Göteborg går in i pingströrelsen

Församlingen Livets ord i Göteborg har gått in i Connect church, en växande församling med ett utåtriktat fokus. ”Vi har fått starka tilltal och övernaturliga bekräftelser från Gud på att vi skulle göra detta”, säger Åke Carlson, nybliven pastor i teamet i Connect church och tidigare pastor i Trosrörelsen.

1 av 3

Observera att den här artikeln publicerades i augusti 2016.

Att en församling i Trosrörelsen läggs ned och går upp i en församling från ett annat kyrkosamfund hör inte till vanligheterna i Sverige.

– Det kan vara så, men viktigast för oss har varit att följa den kallelse från Gud som vi upplever att vi fått, berättar Åke Carlson för Dagen.

Flera profetiska tilltal har övertygat honom och församlingen att ta det lite oväntade steget. Första tilltalet fick han i december 2013, ett bibelord från Johannes om att gå in och skörda där "andra har arbetat"

– I oktober 2015 kom ett annat tilltal från Gud med ord från Lukas kapitel fem där lärjungarna får så mycket fisk att de inte kan ta hand om den själva. De ropar då åt lärjungar i en annan båt: Kom och hjälp oss!

"Profetiska tilltal och övernaturliga bekännelser"

Två månader senare, i november förra året, möttes Åke Carlson och Anders Olsson, pastor i grannförsamlingen Connect church som tillhör både Pingst ffs och Hillsong family, en kristen församlingsrörelse grundad i Australien.

De hade känt varandra i flera år och Åke Carlson undervisade i den bibelskola Connect church har.

De började samtala om möjligheten att gå en gemensam väg, en dialog som nu utmynnat i att Livets ords församling gått upp i Connect church.

– De profetiska tilltal vi fått och övernaturliga bekräftelser på dessa gör att vi upplever en kallelse från Gud till detta, berättar Åke Carlson.

Stor festgudstjänst

I söndags hölls en stor festgudstjänst då medlemmarna från Livets ord välkomnades till Connect church.

– Det var en väldigt familjär känsla och vi är mycket glada och tacksamma för alla de nya som nu tillhör församlingen, säger Anders Olsson, pastor i Connect church.

– Och i Connect church finns många unga men få äldre. Därför började vi be om att få in fler äldre som kan vara förebilder och andliga fäder och mödrar. Så vi ser detta som ett bönesvar, förklarar Anders Olsson.

Varför valde ni inte att slå samman församlingarna utan att gå in i Connect church?

– Ingen vill ha ett "vi" och ett "dom" utan en gemensam identitet är jätteviktigt. Eftersom Connect church är den större församlingen tyckte vi att beslutet var det mest visa. Det får inte gå prestige i en sådan process, menar Åke Carlson

Totalt har ett 90-tal personer från Livets Ord i Göteborg gått in i Connect church. Ett 20-tal har valt en annan väg.

– Några går in i andra församlingar där de bor. Andra har bildat en bönegrupp med förankring i Livets ord, berättar Åke Carlson.

– Vi hade diskussioner i församlingen innan vi bestämde oss. Först delade jag det i ledarskapet och sedan i församlingen. Och de flesta var med på detta, annars hade inte så många följt med.

Kollegor i Trosrörelsen, vars pastorsnätverk han tillhört sedan det bildades, har enligt Åke mött beskedet med ett nyfiket frågande snarare än ett negativt undrande av vad han håller på med.

– Jag har fått frågor men när jag fått tid att förklara det vi upplever som en kallelse från Gud och satt det i ett sammanhang, då har jag inte fått kritik utan snarare kommentarer som "spännande och intressant".

Känns det konstigt att inte längre vara pastor i Trosrörelsen?

– Nej, det gör det inte (skratt). Att ta ett steg i tro när vi upplever att Gud leder är alltid utvecklande. Men grunden är att alla vi som finns i kyrkorna arbetar för Guds rike.

Åke Carlson kommer att ingå i pastorsteamet i Connect church där han framför allt ska arbeta med bibelskolor, utbildning och mission.

– Och så hoppas vi att Åke med sin erfarenhet och kunskap kan bidra till att vi får igång ett seniorarbete. Det har vi saknat i flera år, säger Anders Olsson.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar