Livsstil

”Lycka är inte bara att vara ung och vacker”

Kanske får du kämpa lite mer för att hålla kroppen i form – men det finns absolut hälsofördelar när man blir äldre. Till exempel kan du bli av med både migrän och allergi.

De flesta förknippar åldrande med tilltagande krämpor men det går faktiskt att vända på perspektivet. Det menar Malin Gavelin, hälsoredaktör på tidningen Hemmets Journal.

– Allt i dag handlar om att du ska försöka hålla dig ung så länge som möjligt. Det råder ett utbrett ungdomsideal i vårt samhälle. Vi har som tidning känt att vi vill lyfta ett annat perspektiv och stå för en kroppspositivism som också bejakar åldrandet, säger Malin.

Läs vidare: De okända fördelarna med att bli äldre

Det var ett pressmeddelande som landade på hennes skrivbord som fick henne att börja fundera.

– Det handlade om födoämnes­allergier där det har visat sig att de ofta minskar med åren, och då tänkte jag att det här kanske även gäller andra områden, säger Malin.

Efter att ha gjort efterforskningar inom olika områden har Malin kommit fram till att åldrandet kan föra med sig elva tydliga hälsofördelar.

– Att lycka bara handlar om att vara ung och vacker stämmer inte. Jag ser verkligen fram emot att bli äldre och känner personligen att det kommer att bli ett helt nytt liv. Jag har till exempel en del problem med min rygg och det känns både härligt och hoppfullt att det kan finnas en ljusning med stigande ålder, säger Malin.

Läs också: Att bli bekväm med det egna åldrandet

Fler artiklar för dig