Livsstil

Kyrkan som vill vara ett växthus

Socialt entreprenörskap kan vara ett sätt för kyrkan att nå ut till nya människor. I Rockneby spirar livskraft och idéer utöver det vanliga. Församlingen Klippan tog över en handelsträdgård för att skapa arbetstillfällen och goda mötesplatser.

1 av 3

– Det här är ett sätt för oss att betjäna vår bygd, ett sätt att vara en del av samhället. Vi får en väldigt stor kontaktyta genom handelsträdgården, säger Ellen Adolfsson.

I våras blev handelsträdgården i Rockneby till salu och då gick det snabbt. Inom några veckor hade man bildat en ekonomisk förening med 15 delägare utifrån kyrkans medlemmar varav själva församlingen Klippan som juridisk person är en av delägarna. I början av juni slog man upp portarna som ny ägare av tre växthus och en liten butikslokal.

– Vi har ingen florist hos oss just nu, men tack och lov några delägare som är begåvade med blommor. Och den 1 september kommer den förste att gå in på heltid, ett nystartsjobb med stöd av Arbetsförmedlingen. Vi har också blivit beviljade platser för arbetsträning, berättar Ellen.

Hon är eldsjälen bakom själva projektet, som kan tyckas brådstörtat när man ser hur snabbt förloppet gick i våras, men historien bakom är bra mycket längre än så.

Så låt oss börja med berättelsen om församlingen Klippan, en alldeles vanlig frikyrkoförsamling som grundades 1941 och som fram till 2006 var en del av pingströrelsen.

– Jag och min man Markus flyttade hit år 2000 och då hade församlingen runt 15 medlemmar, mest äldre, berättar Ellen.

2003 blev Markus pastor i församlingen och ett förändringsarbete påbörjades. Tre år senare valde man som församling att bli en del av den internationella församlingsrörelsen Newfrontiers med rötter i Storbritannien. Bakom beslutet fanns en längtan att bli mer mångkulturella som församling.

– Rockneby är ju en liten plats, här bor 2 000 personer varav ungefär hälften i byn. Vi har skola upp till årskurs sex, en ICA-butik och en pizzeria. Här fanns nästan inga invandrare så vi letade i buskarna, hittade någon från Tjeckien och någon från USA, och tyckte vi var mångkulturella, säger Ellen och skrattar.

Läs även | Brand förstörde second hand-butik i Göteborg

Så kom den stora flyktingvågen. 2015 etablerades en flyktingförläggning i skogen utanför Rockneby. Som närmaste frikyrka tog församlingen Klippan ett stort socialt ansvar. Ellen och Markus hade tillbringat en tid som missionärer i Khartoum och lärt sig arabiska, vilket kom väl till pass. Församlingen som redan jobbade med en mängd utåtriktade aktiviteter som café, rockskola, fritidsgård, läxhjälp och pensionärsträffar utökade med språkträning för nyanlända.

– Vi hade lätt för att prata med människor från andra kulturer, de kände sig välkomna. Och när folk började bli frälsta så gick vi över till att jobba mer med cellgrupper och liknande, berättar Ellen Adolfsson.

I dag är församlingen Klippan en mångkulturell församling med drygt 100 medlemmar där ungefär en tredjedel är persisktalande, en tredjedel från andra länder, främst från Afrika och Mellanöstern – och en tredjedel alldeles vanliga smålänningar. På gudstjänsterna mixar man språken, på fredagarna möts man till ”Love Feast” när man först delar Herrens måltid tillsammans. Efter det bjuds på fredagsbuffé i form av knytkalas.

– Vi är mångkulturella både i hjärta och teologi eftersom vi tror att det visar något av Guds hjärta i den här världen, säger Ellen.

Tanken att starta ett socialt företag genom församlingen föddes för ett par år sedan. Ellen brann för idén och sökte kontakt med Coompanion, som stöttar samhällsentreprenörer, för att få hjälp på traven. Det blev också en del studiebesök för att se hur andra har lyckats. Processen med att skriva stadgar satte också igång.

– Men samtidigt började vi med ett utbygge av vår kyrka och det gjorde att vi bestämde oss för att lägga det sociala företaget lite på is, så att vi klarade att reda ut allt, berättar Ellen.

Så, för ungefär ett år sedan, såg hon en annons om en utbildning i socialt entreprenörskap anordnad av Hyllie park folkhögskola och June folkhögskola i samverkan med Göteborgs räddningsmission. Kyrkbygget hade kommit igång ordentligt, kanske var det tid att gå vidare med tankarna på ett socialt företag nu? Ellen sökte – och blev antagen.

– Då blev det ju allvar helt plötsligt! Nu skulle jag sitta och göra skoluppgifter varje vecka för att faktiskt få igång det här företaget!

– Varje del av utbildningen landade verkligen i min egen process. Jag fick jobba igenom min idé, inifrån och ut.

Det sociala företaget som skulle startas av församlingen Klippan skulle innefatta ett brett utbud av hushållsnära tjänster. Köket i kyrkans tillbygge skulle bli godkänt för bageri och catering. Och det var då, precis i det här läget, som annonsen kom ut att Rockneby handelsträdgård skulle säljas.

Resten är, som man säger, historia. Med en rejäl rivstart i våras hann det nystartade arbetsintegrerade företaget AdLib så en hel del av både köksväxter och sommarblommor till försäljning. Resten köps in från grossist. I den lilla butiken säljer man förutom blommor även återbruk, hantverk och lite närproducerat. Ett av de tre växthusen har gjorts om till gemenskapsyta där man bland annat planerar att ha viss kursverksamhet.

– Den andra delen som vi har utvecklat i företaget är tjänsterna. Trädgårdsuppdrag, röjning, städ, husvakt, måleri… Allt är ju fortfarande i ett uppstartsläge men vi har fått bra draghjälp av lokalpress och sociala medier, säger Ellen.

Allt samverkar till en växande kontaktyta för den lilla församlingen ute på den småländska landsbygden.

– Klippan har blivit ett namn, vi har fått ett förtroende i byn. Och det är klart, när diakonen kommer hem till dig och putsar fönster, då blir det lätt ett samtal. En del vill prata hur mycket som helst, och då finns vi där, säger Ellen.

Delägarna i den ekonomiska föreningen har själva gått in med ideellt arbete, men nu i september går den första anställningen igång. Och eftersom det bara är 75 meter mellan kyrkan och handelsträdgården så blir det naturligt att verksamheterna kuggar i varandra. Förhoppningen är att tillbygget av kyrkan är färdigt om ett par år och då har man ännu mer utrymme att förverkliga sina visioner om café, Second handbutik och ändamålsenliga lokaler för barn- och ungdomsverksamheten.

Vad betyder det för er att vara kyrka på det här sättet?

– Vi är människorna och det är vi som är kyrkan. Församlingen har en viktig roll i samhället i dag. Den djupa gemenskap vi har är väldigt svår för myndigheter och institutioner att skapa, men den behövs för att ge hopp till Sverige, säger Ellen Adolfsson.

---

Fakta:

  • 100

    Ungefär så många medlemmar har församlingen Klippan i Rockneby.

---

Fler artiklar för dig