Livsstil

Kyrkan var så fin efter renoveringen att ungdomarna inte fick vara kvar

David Fiske: Gud inreder sitt hem för att kunna välkomna den mångfald av människor som han älskar. Hur inreder vi?

Hemma-hos-reportage: I dag en del av grundutbudet i våra tidningar. Kända människor samsas med vanligt folk i dessa artiklar, men de har alla något gemensamt: stora, vackra hus eller lägenheter som gnistrar, glimmar och lyser med sina vita väggar. Bostäderna är fyllda av designerklassiker, stilfulla stilleben, välartade barn och gulliga husdjur. Det som däremot saknas helt är damm, smuts, stök och alla prylar, leksaker och kläder som de stolta husägarna egentligen har. Hur vi har det hemma och vad som får plats hos oss säger något väsentligt om vilka vi är. Det är därför dessa reportage är så populära, vi upplever att vi får se in i någon annans privatliv.

När mina barn var i den allra mest aktiva åldern då allt skulle lyftas, undersökas och slängas anpassade vi vårt hem efter omständigheterna. Blomkrukor, prydnader, sladdar och teknik gömdes eller placerades utom räckhåll. När vi blev hembjudna till andra var alltid frågan om deras hem var anpassade efter småbarn eller inte den första vi ställde. Ett trevligt fika i ett hem fullt med porslinsfigurer, krukor och vita dyra fåtöljer var en konstant kamp. Numera är vårt hem antagligen en utmaning för en småbarnsfamilj.

Kyrkoårets tema är “Guds hem” och jag blir nyfiken: Hur ser det ut hemma hos Gud och vilka är välkomna dit? Vilken är Guds inredningsstil och vem har Gud anpassat sitt hem för?

När Jesus i ilska och frustration välter bord i hedningarnas förgård i templet förstår vi att han fått nog. Templet, Guds hem, var en viktig plats för Jesus och han stod inte ut med att se vad platsen blivit. Istället för att vara ett bönens hus för alla folk, såg Jesus ett varuhus. Judarna hade andra platser att be på, men hedningarna hade bara en. Jesus reaktion inför detta är solklar: Guds hus är en plats där även hedningarna ska få plats. Så är det hemma hos Jesus. Där får alla plats att be. Gud inreder med tanke på hela den mångfald av människor som han älskar.

Jag vet om en församling som för många år sedan renoverade sin kyrka. Den blev så fin att församlingen var rädd att den skulle slitas ut i förtid. Därför fick inte längre ungdomsgruppen vara där. Den församlingen är nedlagd nu, jag tror att du förstår varför. Jesus rensade i templet och vi får ställa oss frågan: Vilka får plats hemma hos mig och i min församling? Risken är att vi inreder våra liv och vår verksamhet så att bara vi får plats eller trivs. Guds hem är inte längre templet utan Jesus bor i våra hjärtan, men sanningen består: Där Jesus bor finns plats för fler.

Veckans bibeltexter, söndagen efter nyår

Tema: Guds hus

Gamla testamentet: Jesaja 55:5-7

Du skall kalla på folkslag du inte känner, folkslag som inte känner dig skyndar tillför Herrens, din Guds, skull, Israels Helige, som skänkt dig härlighet. Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära. Må den gudlöse överge sin väg, den ondskefulle sina planer. Må han vända om till Herren, så skall han förbarma sig över honom, vända om till vår Gud, som alltid vill förlåta.

Episteltext: Romarbrevet 12:1-2

Därför ber jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära er själva som ett levande och heligt offer som behagar Gud. Det skall vara er andliga gudstjänst. Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt.

Evangelietext: Markus 11:15-19

De kom till Jerusalem, och han gick till templet. Där drev han ut dem som sålde och köpte. Han välte omkull borden för dem som växlade pengar och stolarna för dem som sålde duvor, och han lät ingen bära något med sig över tempelplatsen. Han undervisade dem och sade: Står det inte skrivet: ‘Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk?’ Men ni har gjort det till ett rövarnäste. Detta hörde översteprästerna och de skriftlärda, och de sökte efter ett sätt att röja honom ur vägen. De var rädda för honom, eftersom alla människor var överväldigade av hans undervisning. När det blev sent lämnade de staden.

Psaltaren: 48:2-5

Ljuvlig är din boning, Herre Sebaot! Jag förtärdes av längtantill Herrens förgårdar. Nu jublar min själ och min kroppmot den levande Guden. Sparven har funnit ett rede och svalan ett bo för sina ungar: dina altaren, Herre Sebaot, min konung och min Gud. Lyckliga de som bor i ditt hus och alltid kan sjunga ditt lov.

Fler artiklar för dig