Alexei är missionär bland muslimska extremister

Alexei är missionär bland muslimska extremister i norra Kaukasien och besöker nu Sverige.
Hans uppdrag är förenat med stora risker. Själv är han inte rädd för att dö, men betonar samtidigt att man inte får vara dum i hans bransch.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Efter några misslyckade försök når vi varandra över en brusig telefonlinje. På andra sidan svarta havet, i norra Kaukasien svarar en dov men pigg röst.

– Ursäkta att du fick vänta. Jag har varit upptagen, säger Alexei, som är Ljus i östers nationella missionär i området.

Han berättar att han ser framemot den stundande resan till Sverige.

– Det ska bli roligt att möta andra kristna i Sverige och dela med mig från mitt liv här i Kaukasien och mitt vittnesbörd.

Egentligen heter Alexei något annat, men vi har fått noggranna förhållningsorder från Ljus i öster att inte röja vare sig hans riktiga namn eller var i Kaukasien han befinner sig. Själv tycks dock Alexei ta hotbilden med ro.

– Det är stor skillnad mellan att dö för sitt lärjungaskap och att dö för att man varit dumdristig, konstaterar han.

– Om man evangeliserar öppet här får man problem. Därför försöker vi inte att övertala någon eller skapa diskussioner. Men vi lyssnar in Gud och vill ge vidare av hans kärlek till människor vi möter.

Rösten är lugn och närmast lättsam trots att tillståndet i området är allvarligt. Alexei och hans familj har själva levt under konkreta dödshot. Samtidigt har Alexei tydligt upplevt att det bara är en sak han kan göra för att på allvar förändra situationen och det är att förmedla Jesu kärlek till de som hatar honom.

– Vi kristna är vana att säga ”Gud älskar dig” och ”Jesus älskar dig”. Men det betyder ingenting för människor om vi inte visar den kärleken i handling. Om vi ser på Jesus så visar han sin kärlek genom tjänande.

Hur gör ni för att förmedla den kärleken?

– Vi ber Gud att sända människor i vår väg. Och så börjar vi prata med folk vi möter på gatan. De blir våra vänner och vi försöker lyssna in vad Gud vill göra i deras liv.

– Låt säga att vi möter en kille som heter Ahmed. Då frågar vi ”Ahmed vill du att vi ska be för dig”. Om han svarar ja, frågar vi honom vad han behöver och då kanske han berättar att han har en magsjukdom. Då ber vi i Isas namn, som är det arabiska namnet för Jesus. Och ofta rör den helige Ande vid människors hjärtan. Jag har fått uppleva så många mirakel och verkligen fått se hur Gud arbetar i de här relationerna.

För att nå den muslimska befolkningen talar Alexei i termer som de själva känner igen och han är noga med att bemöta alla med respekt. Detta har gjort att han fått goda relationer bland flera av de muslimska ledarna i området.

Samtidigt är utmaningarna stora. Den muslimska extremismen ökar i regionen och hotbilden vilar ständigt över den kristna församlingsrörelsen och de som väljer att konvertera.

– Extremisterna rekryterar. Och de får med sig många unga killar, berättar Alexei.

För att rädda ungdomar undan de islamistiska rekryterarna har Alexei byggt upp ett eget utegym dit tonåringar kommer för att träna och få höra om Jesus.

– Jag tror att evangelisation är en livsstil, något som påverkar hela vårt liv. Jag gillar att träna och jag gillar att grilla. Därför anordnar jag grillfester där vi tar hand om människor och bjuder på mat. Och därför har jag också startat det här gymmet. Jag tror inte på att begränsa Gud till bara en liten del av tillvaron. Att leva med Jesus och berätta om honom, det är vad hela livet handlar om.

Är du aldrig rädd?

– Jag var det tidigare. Men jag har insett att det är en stor ära att få dö för sin tro. Det är inte alla förunnat att få göra det.

– Vi är inte kallade att vara dumma och vi måste tänka nyktert och bedöma riskerna. Men Jesus säger att ”om ni vill bli mina följare så måste ni ta mitt kors”. Att ta hans kors handlar inte om att det ska vara trevligt och bekvämt. Det handlar om att följa Jesus även in i lidandet.

En julitorsdag år 2010 kom detta lidande nära då Alexeis ledare och nära vän, Artur Sulejmanov sköts till döds. Sulejmanov var pingstpastor, före detta muslim och han hade byggt upp den största protestantiska kyrkan i området.

– Han var som en farfar för mina barn. Jag minns att min dotter, som då var fyra år, såg på mig och frågade ”vem är det som har dödat farfar Artur”.

– Jag insåg att om jag säger att det var muslimerna, eller de religiösa extremisterna så planterar jag hatet hos henne. Jag sa i stället att ”det är människor som inte känner Jesus som dödat honom”.

I den stunden hände något som berörde Alexei på djupet.

– Min dotter började be och hon bad ”Gud välsigna dem som dödade farfar Artur, och låt dem få lära känna Jesus så att de aldrig dödar igen”.

– Jag började gråta och jag känner det nu också när jag tänker tillbaka att det är en så sann bön. Alla troende borde be så. Om Jesus kommer in i en människas liv så kommer förändringarna. Människor behöver inte fin ekonomi och bekväma liv. De behöver Jesus, säger Alexei.

På tisdag besöker Alexei tidningen Dagens redaktion - läs mer om eventet här!

Möt Alexei på Dagen

På tisdag kommer Alexei till Dagens redaktion på Kungsholmstorg 5 i Stockholm för att berätta om sitt arbete.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Dagen och Ljus i Öster.

Musikerna Jon-Erik Melin och Filip Stenlund spelar.

Juicebar på plats.

Anmäl dig på event@dagen.se eller ring till 08-619 24 00Alexeis Sverigeschema

10 nov: Den gode herdens kyrkan, Övre Sopporo, kl 19.00

11 nov: Korskyrkan, Älvsbyn, kl 18.00

12 nov: Kustkyrkan, Jävre, Piteå, kl 11.00

12 nov: Strömnäskyrkan, Piteå, kl 18.00

13 nov: Korskyrkan, Uppsala, kl 19.00

14 nov: Event på tidningen Dagen, Stockholm, kl 17.30

16 nov: Missionskyrkan, Vaggeryd, kl 19.00

17 nov: Svenska kyrkan, Örby-Skene, kl 18.00

18 nov: Sandeslätts kristna församling, kl 10.00

18 nov: Hällebergskyrkan, Ljungskile, kl 18.00

19 nov: Pingstkyrkan, Kinna, kl 11.00

19 nov: Kortedalakyrkan, Göteborg, kl 17.00