Alf Svensson: Stå upp för församlingens värderingar

Att vara kyrka handlar också om att vara en del av samhället. Alf Svensson, tidigare KD-ledare och medlem i Gränna Pingst, uppmanade församlingarna att stå upp för sina värderingar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Gränna. Att den kristna tron ligger till grund för vår demokratiska livssyn är helt odiskutabelt, menade Alf Svensson, som var en av talarna under helgens konferens om kyrkor i småstäder, i Pingstkyrkan Gränna.

– Det vi står för i våra församlingar, små som stora, är det som utgör grundvalen i vår kultur, men det har vi glömt. Vi har blivit så rädda för att kränka andra om vi står för våra värderingar, men det är helt fel, säger Alf.

Han talade också om familjens oersättliga roll och att församlingen har en viktig uppgift att värna den. Likaså att en kristen församling aldrig får glömma vikten av att bygga goda relationer.

– Det viktigaste, både i politiken och i församlingslivet, är det personliga mötet som skapar förtroende och tillit. Bjud med till kyrkan! Bjud med hem! Risken i våra verksamheter är att vi blir lite exklusiva klubbar där vi har det varmt och trevligt, men vi måste rikta oss utåt, säger Alf.

Läs också: Hopp och ny inspiration för kyrkor i småstäder
 

Lena Johansson, nyinflyttad medlem i Gränna Pingst, jobbar till vardags som affärsutvecklare och under konferensen delade hon tankar om profetisk samhällsanalys.

– I mitt jobb har jag ofta känt att det är vattentäta skott mellan samhällsbygge och karismatisk andlighet, men Bibeln säger att vi ska söka vår stads bästa.

Själv fick hon vara med och uppleva förändringen i Sävsjö som var en kommun i en nedåtgående spiral med skyhög ungdomsarbetslöshet, drogproblem bland unga och ett stort behov av nya företagsetableringar. 16 församlingar gick samman och började be strategiskt för samhället samtidigt som man startade en gemensam fritidsgård. Där började något nytt. Hälsotalen förändrades, ungdomsarbetslösheten minskade och nya företag etablerades i kommunen.

– Vi behöver vara konkreta i vår bön och utmana Herren. Jag tror på riktigt att Guds församling många gånger har abdikerat från sin roll. Vi är kallade att be för kungar och alla i ledande ställning. Sök Herren för hans strategi i din stad, säger Lena.

Läs mer: Pingst i Gränna var på väg att dö ut - nu hjälper de andra