Allt fler kvinnor vill operera om sitt underliv

Allt fler kvinnor skönhetsoperarar sina underliv, för att likna de ideal man ser i media och i porr. Det här något som oroar sexolog Hanna Möllås.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Att många kvinnor vill ha större bröst eller fastare rumpor, är ingen nyhet. Men under de senaste åren har det vuxit fram en idealbild av hur kvinnans underliv ska se ut. Skönhetskirurgin erbjuder möjligheter till förändring och det vanligaste ingreppet är att man förkortar de inre blygläpparna. Sexolog Hanna Möllås möter ofta frågor om den här typen av operationer:

– Ibland är det kvinnan själv som hör av sig och undrar hur det går till med en operation. Ibland är det oroliga mammor, vars tonårsdöttrar vill operera sig.

I en intervju med SVT menar professor Ingela Lundin Kvalem, som har studerat orsakerna till att kvinnor vill skönhetsoperera underlivet, att det finns flera bakomliggande skäl. Den främsta anledningen till att det blivit en trend, är att det kvinnliga underlivet blivit allt mer exponerat. Både i porren, men också genom att det blivit trendigt att raka bort könshåret, vilket gör att underlivet syns.

Hanna Möllås råd till dem som funderar över en kosmetisk underlivsoperation är att fråga sig för vems skull man gör detta.

– Det svarar ju på frågan varför vi gör det. Bara för att vi kan operera underlivet behöver det inte vara det rätta. Vävnaden i underlivet är mycket känslig och strukturen är skapad för att skydda och ge njutning.

Hanna Möllås anser att man bör vara försiktig med ingrepp i dessa områden av kroppen.

– Även om många kirurger är skickliga, så möter jag kvinnor som säger att känseln har blivit sämre, eller att de upplever smärtor i underlivet efter operationen. Det är inte alls alltid, men mycket allvarligt för den som det blir så för.

Läs det senaste från Dagens relationssajt Fixa kärleken

Alla tidigare artiklar