Allt fler reser till Auschwitz för att förstå

Förra året hade det forna koncentrationslägret Auschwitz mer än två miljoner besökare. Det är fler än någonsin tidigare. 41 000 av dessa var svenskar som lät sig beröras av ett av historiens svartaste kapitel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I dag hålls den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Men på det forna koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är minnet av de grymheter som utspelade sig ständigt närvarande för besökarna. Här mördades uppemot 1,1 miljoner människor av nazisterna under andra världskriget.

Flera hundra svenska skolelever besöker Auschwitz varje år och i maj åker Jeanette Alfredsson, lärare på Brattebergskolan Öckerö, ner för sitt tredje besök – tillsammans med två busslaster niondeklassare.

– Sedan många år tillbaka har Öckerö kommun bjudit på den här resan som ett sätt att förebygga främlingsfientlighet och jag vill verkligen ge en eloge till kommunen som satsar på detta.

Arbetet med att sätta sig in i andra världskriget pågår under­ hela läsåret och avslutas med Polenresan som är det sista som händer innan man släpper eleverna­ vidare till gymnasiet.

– Det här är verkligen något som är uppskattat samtidigt som det är väldigt omskakande. Det är så groteskt och obeskrivligt grymt. Jag har haft elever som inte har klarat av att vara kvar där inne utan fått gå ut, berättar Jeanette Alfredsson.

Man brukar tillbringa tre dagar på plats för att också hinna se de judiska kvarteren och Schindlers fabrik inne i Krakow.

Hur påverkas ungdomarna av att se allt det här?

– Det brukar vara väldigt tysta rundvandringar, och även elever som utåt kan ka en tuff attityd brukar vara ganska mjuka efter ett besök. Det är vår förhoppning att resan ska sätta spår och ge konsekvenser för livet, säger Jeanette Alfredsson.

Jeanette själv som har en kristen tro påverkas på flera plan av resorna.

– Grymheten som judarna utsatts för, att ett folk fått lida så fruktansvärt mycket på grund av sin tro, det berör mig djupt, säger Jeanette.

Och med tanke på hur världen ser ut idag känner hon ett stort ansvar att se, ta in och uppleva och förmedla känslan vidare.

– Det är så viktigt att vi berättar, berättar och berättar så att vi aldrig gör om det här igen.

Även för familjer har Auschwitz blivit ett viktigt resmål under semestern. När barnen var 12 och 14 år gamla tog familjen Åkesson från småländska Bolmsö husbilen ner till till Auschwitz-Birkenau för en heldags vandring i historien.

– Jag tycker att det är viktigt att man har sett det här och inte bara hört talas om det. Det är så mycket intryck av allt det hemska, och man är inte oberörd kan jag säga, säger pappa Lars-Uno Åkesson.

Det som gjorde starkast intryck på hela familjen var åsynen av glasögon, resväskor och skor i stora högar.

– Det blev så grymt och så påtagligt, säger Lars-Uno Åkesson.

Och visst kan en semesterresa bli mer än bara avkoppling genom att stanna till och låta sig påminnas. På museets egen hemsida, auschwitz.org, påminner man om vikten av att inte glömma:

”I en tid när populism, misstro och likgiltighet för människor med behov växer, i en tid när allt mer vi tappar förmågan att reagera på ondska, folkmord och död och vi noterar en växande rädsla för allt som är annorlunda, i en tid när ideologiskt organiserat hat, rasism och anti-semitism börjar växa igen – Europa och världen aldrig någonsin behövt ett så tydligt vittnesbörd från ett av de mörkaste kapitlen i historien som nu.”

Fakta:

Största dödslägret

Auschwitz var Nazi­tysklands största dödsläger och är i dag själva symbolen för förintelsen av sex miljoner judar.

Här mördades under åren 1940–1945 minst 1,1 miljoner judar. Men även romer, polacker, regimkritiker, krigsfångar och homosexuella.

I dag är arbets­lägret och förintelselägret ett museum. Öppet dagligen­ och man kan köpa biljetter på plats.

Tips för dig som besöker Auschwitz-Birkenau

Auschwitz var det tyska namnet på staden som ligger sju mil väster om Krakow. Åker du hit på egen hand håll utkik efter Oswiecim. Adressen är ul. Stanislawy Leszczynskiej 11, om du kör bil. Det går också buss och tåg från Krakow. Barn under 13 år avråds från att besöka lägret.

Om du reser på egen hand, se till att boka en guidning.

Kombinera gärna med ett besök på Oscar Schindlers fabrik i Krakow. Oscar Schindler räddade mer än 1 200 judar från gaskamrarna genom att låta dem jobba under goda villkor i hans emalj- och ammunitionsfabrik.

Missa inte heller de judiska kvarteren i stadsdelen Kazimierz. I dag en charmig och pittoresk stadsdel – men med en sorgkantad och dramatisk historia.