Åren i Sverige förändrade Amy Wood

Spartanburg, South Carolina. I månadsskiftet september/­oktober 1978 samlades tusentals människor på Mässan i Älvsjö­ för att lyssna till Billy Graham. Amy Wood, i dag välkänt nyhetsankare i Spartanburg, South Carolina, minns fortfarande mötet. ”Hans frälsningsbudskap är så enkelt och det var det som tilltalade mig”, säger hon till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Amy Wood har som vanligt jobbat sent kvällen innan. Men av det märks inget när hon klockan nio på morgonen öppnar dörren och hälsar mig välkommen.

I ett glasskåp i vardagsrummet står svenska dalahästar uppradade. Bredvid finns en tavla med Gamla stans siluett och på ett bord har Amy Wood lagt fram ett album med bilder och urklipp från hennes tid i Sverige 1978–1981.

– Min pappa var affärsman, han arbetade med strategisk planering och fick jobb i Stockholm. Familjen bodde i Stockholm i tre år, men jag var där i två och ett halvt år.

I dag är det svårt att föreställa sig en blyg och tystlåten Amy Wood. Men hon berättar att det fanns en tid då hon inte gjorde något större väsen av sig. Vändpunkten kom i samband med flytten till Sverige.

– När jag kom till Stockholm, till den internationella skolan, hände mycket. Jag blev ordförande för elevrådet, jag spelade in jinglar för en radiostation och jag gjorde berättarrösten i en film.

– Tack vare skolan i Sverige blev jag en annan person. Jag fick självförtroende vilket ändrade min livsväg.

Första året i Sverige var Amy Wood med om en till livsförvandlande upplevelse.

– Alla kände till Billy Graham och när vi hörde att han skulle komma till Stockholm var det ganska givet. Gudstjänst på engelska, vi åker!

Under mötet gick hon fram och tog emot Jesus i sitt liv.

Vad var det som gjorde­ mötet­ i Stockholm så speciellt­?

– Jag vet inte. Det handlade nog om att hjärtat var mottagligt. Hemligheten med Billy Grahams förmåga att nå människor och hjälpa dem till en relation med Gud är hans enkla budskap.

– Ibland kan religion göra allt så komplicerat. Men det var första gången som jag insåg att jag automatiskt fick en relation om jag bara accepterade Kristus­ som min personliga frälsare.

Näst sista året på high school i USA valde Amy en kurs i journalistik och hon fick därmed besöka lokaltidningen. Efter att ha ifrågasatt redaktörens rubriksättning fick hon en förfrågan om att jobba oavlönat på tidningen efter skolan.

– Det är ett av de märkliga Gudsingripandena i mitt liv, säger Amy och berättar att en av de första artiklarna hon skrev handlade om hur mycket det fanns för svenska ungdomar att göra och hur svårt det var att komma tillbaka till USA.

Som färdigutbildad journalist hamnade Amy först i Minnesota. Men efter tre år blev de långa vintrarna för jobbiga och hon sökte sig därför till varmare breddgrader. Hon hamnade i South Carolina där hon fick jobb på tv-stationen WSPA, träffade sin make och bildade familj.

2008 kom att bli ett speciellt år av minst två skäl. Dels började hon använda sociala medier i sitt jobb. Dels fick hennes församling i Spartanburg en ny – och prominent – medlem.

– Vår pastor Don Wilton medverkar regelbundet på tv och i takt med att Billy Graham blev allt äldre fick han allt svårare att resa. Han blev ofta kvar hemma i North Carolina och han började då titta på tv-gudstjänster och Dons predikningar, berättar Amy.

Den 28 december 2008 blev Billy Graham officiellt medlem i samma församling som Amy. Men på grund av världspredikantens vacklande hälsa kan Amy inte svara på om han någonsin har satt sin fot i kyrkan.

Känner folk, som tittar på era nyhetssändningar, till att du är kristen?

– Jag gör inte reklam för det. Men det kommer upp. Det här är generellt sett ett väldigt kristet område och jag lägger upp statusuppdateringen på sociala medier. ”Be att orkanen inte ska träffa” eller något liknande. Kyrkor bjuder också in mig och där pratar jag om min tro.

Efter att ha tittat på dalahästarna i familjen Woods hus och sedan First Baptist Church samt tv-huset där Amy spenderar många kvällar har vi satt oss vid ett bord på en italiensk restaurang i centrala Spartanburg för att äta lunch.

– Bra jobbat i går Amy, säger två män som går förbi vårt bord.

Amy, som är ett välkänt namn i regionen, tackar och vi fortsätter därefter samtalet.

Fyra gången varje vardagkväll, klockan 18, 19, 22 och 23, presenterar Amy nyheterna. 22-sändningen är lite speciell. Då sänder nämligen Amy hela programmet ”bakom kulisserna” via Facebook. Så snart ett inslag visas för tv-tittarna vänder sig Amy till tittarna på Facebook.

– Jag började med sociala medier 2008 och det är först under de senaste två åren som det har omfamnats fullt ut av medieföretagen.

Hon har vunnit åtskilliga priser under årens lopp. Bland annat utsågs hon tidigare i år till årets nyhetsankare i South Carolina.

Trots att Amy inte har varit i Sverige sedan 1981 håller hon kontakt med en familj som de bodde grannar med i Stockholm. I ett mejl har Amy klargjort att jag inte ska förvänta mig att hon kan prata svenska med mig. Vi genomför också hela intervjun på engelska. Men när vi skiljs åt utanför restaurangen säger hon ”hej då” på svenska.

– Vi har tyvärr inte besökt Sverige som familj. Men jag hoppas att jag ska kunna göra det när barnen blir lite äldre.

Lilla Erstagården