Barnen som föds in i sexindustrin

Bröder säljer sina systrar och pappor säljer sina hustrur.I slummens sexkvarter i Indien har prostitution blivit ett familjeföretag där de anställda är för evigt fast.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

För mellan 12 och 60 kronor säljer unga flickor sina kroppar i Bombays (Mumbai) sexkvarter. Kanske är hon sin egen, då har hon tur, men troligen ägs hon av en hallick eller är fast i ”familjeföretaget”.

Samtidigt som många har fått det mycket bättre ekonomiskt i Indien så når inte välståndet alla – cirka 300 000 barn i Indien är fast i sexhandel. 18 miljoner barn bor på gatan. Bara i Bombay finns cirka 100 000 prostituerade. I storstädernas sexkvarter, red light distrikt, lyser inga neonskyltar från stora företag, här finns inga nya, fina skrapor – här finns bara fattigdom. Skjul som står tätt, tätt vid skräpiga och leriga vägar.

Och utanför sitter kvinnorna och vinkar förföriskt, i hopp om att finna kunder.

– Små barn springer omkring nakna, ingen verkar ha koll på dem. De leker lite tafatt och tyst. Slummen brukar annars vara ganska livlig men inte här. Jag har aldrig sett så många sorgsna ögon, säger Rebecka Woods från Stockholm, som nyligen besökte området.

Rebecka Woods reste med ett sällskap som delvis skulle se vad hjälporganisationen Compassion gör i ett nystartat center i området. Resan gjorde djupt intryck.

– Jag har varit i fattiga områden förut men detta är det värsta jag har sett. Här fanns inget hopp, det var väldigt omskakande.

Indien är ett av få länder där prostitution är lagligt. Men det är förbjudet att marknadsföra sexuella tjänster på offentliga platser liksom att driva en bordell, att agera hallick eller bedriva koppleriverksamhet.

Men polisen ser mellan fingrarna – många är dessutom själva kunder, fick Rebecka Woods höra när hon talade med flera före detta prostituerade.

Många är lurade in i sexhandeln, fattiga flickor från landsbygden som har blivit lovade ”jobb” eller giftermål. 40 procent av de prostituerade blir gravida och då är det vanligt att kvinnorna sedan låter barnen sova under sängen medan de ”jobbar”. För att de inte ska vakna och störa så drogas många av barnen.

– De här drogerna är ofta väldigt dåliga och barnen kan få hjärnskador och förlamning som följd. Vi träffade flera som blivit skadade för livet.

Trots denna uppenbara risk så fortsätter kvinnorna eftersom de inte har något alternativ. De som försöker sluta eller fly riskerar att dödas av hallicken eller den lokala maffian som även styr över sexhandeln.

– Det blir som en ond cirkel. Barnen växer upp i samma slaveri, flickorna tränas i att bli prostituerade och pojkarna blir hallickar och säljer sin mamma och systrar. Det är som ett familjeföretag. Ibland kan man se att de tar hjälp av en inhyrd kvinna från Thailand eller liknande som tar hand om de små barnen. Men många gånger springer de bara omkring, nakna och övergivna, berättar Rebecca.

Bara i det område där Compassion har startat ett dagcenter under våren finns 1 000 prostituerade. Här är nu 150 barn registrerade. De får dagligen näringsrik mat, sjukvård, skoluniform, kläder och hjälp med läxor. Barnen får också kristen undervisning i form av små bibelberättelser.

–  Utbildning och Jesus tror jag är nyckeln till att bryta en fattigdomscirkel. När barn från så trasiga bakgrunder får höra om Guds kärlek får de hopp för framtiden. Det var fantastiskt att se att så många av barnen på projekten var så motiverade att göra bra ifrån sig i skolan, säger Rebecka som efter resan kände att hon ville göra något och fortsatte att jobba på hjälporganisationens nystartade kontor i Skandinavien.

–  Det jag tog med mig ifrån resan var att det verkligen går att göra skillnad. Barnen som blev hjälpta hade en helt annan glans i ögonen än de som vi stötte på utanför projekten. Man måste tro att det går att förändra livet för några – annars orkar man inte, säger hon.

 

Drogades när mamma sålde sex

Prem, som betyder kärlek, drogades av sin egen mamma för han inte skulle störa henne när hon arbetade.

Han sov under sängen, vilket är väldigt vanligt att barn till prostituerade gör. Men Prems mamma ville förändra sitt liv.

Hon planerade att ta sin son och fly från sin hallick. Men någon skvallrade och Prems mamma fördes bort av hallickar och brände henne till döds för att statuera ett exempel.

Prem hamnade på gatan, ett år gammal, innan han fick hjälp genom Compassion. Hans högsta dröm är att bli polis.

 

Sexuellt utnyttjad som treåring

Marias mamma var prostituerad och pappan är troligtvis en kund som inte vet att han har en dotter. När Maria var ett år dog hennes mamma i aids, vilket är mycket vanligt. En av mammans väninnor, en annan prostituerad, tog då hand om Maria. Men hon var inte snäll mot henne utan behandlade henne väldigt illa, fick knappt någon mat och utnyttjades också sexuellt av kvinnans kunder – trots att hon bara var några år gammal.

Maria fick komma till ett kristet center när hon var fyra år. Då var hon i väldigt dåligt skick, inåtvänd.

– Det var min räddning. Hade jag inte fått den möjligheten hade jag själv varit en prostituerad, säger hon.

Genom centret har hon fått gå i skola, är med i en kyrka och sjunger i ett lovsångsteam.

– Jag tror att Gud har en fin framtid för mig, säger hon.

Drömmen är att bli polis eller sjuksköterska.

 

”Jag skäms över mitt liv”

Mrunal var bara 12 år när hon flyttade från landsbygden från sin familj för att jobba i storstan.

Hon var ”lovad jobb”, men lurades att börja med prostitution.

Hennes bebis är nyfödd och hon började söka hjälp när hon var gravid. Pappan är en kund, men det är inget hon vill berätta mera om.

– Jag skäms över mitt liv, säger hon.

Nu kommer hon dagligen till Compassions center i sexkvarteren i Mumbai. Där får hon mat, sjukvård, undervisning om hygien och hur hon bäst kan ta hand om sitt barn.

– Jag hoppas att det ska gå bra för mig, jag önskar framför allt att mitt barn ska kunna gå i skola, säger hon.

Hon planerade att ta sin son och fly från sin hallick. Men någon skvallrade.

Fakta:

  • Fakta: Compassion
  • Startade 1952 i USA. Lanserar nu insamlingsverksamhet i Sverige.
  • Arbetar främst med fadderskap.
  • Hjälper över 1,3 miljoner barn, i 26 av världens fattigaste länder. I Indien finns 478 center där cirka 110 000 barn får hjälp.
  • Samarbetar med lokala församlingar.