23 september 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Basketstjärnan Amanda Zahui ger Gud all ära

Hon fick Sportspegelns pris på idrottsgalan i januari. Med ett nyss påskrivet kontrakt med proffsklubben New York Liberty och ett EM-slutspel i sommar finns det mycket att se fram emot för Amanda Zahui. – Jag tackar Gud varje dag, jag är verkligen välsignad, säger hon.

1 av 2

Amanda Zahui är kanske Sveriges klarast lysande kvinnliga basketstjärna. Vardagen tillbringas oftast i New York, men när Dagen når henne befinner hon sig i Ungern, närmare bestämt i Sopron. En medelstor stad nära den österrikiska gränsen.

– När det inte är säsong i WNBA (den amerikanska proffsligan reds. anm.) spelar jag i Euro League, högsta basketligan i Europa. Just nu spelar jag i ett lag som heter Sopron Basket. Tanken var först att spela i ett turkiskt lag men av olika anledningar las klubben ner, så jag var tvungen att spela någon annanstans.

En bidragande orsak att valet föll på den ungerska föreningen var Coachen Roberto Iniguez.

– Han hörde av sig efter att det inte blev något med den turkiska klubben. Jag hade honom som tränare när jag spelade i Ryssland. Han rankas som en av de allra bästa coacherna, så han är en stor del till varför jag valde Sopron.

Amanda växte upp i en kristen familj, där hon redan från barnsben fick med sig tron på Gud som en naturlig och central del av livet.

– Vi pratade alltid om Gud och vi bad innan maten. Jag och min bror är båda döpta i Svenska kyrkan. Vi hade ingen fast kyrka som vi gick till när jag var liten. Mycket av det berodde på att vi jämt hade träningar, min bror höll på med fotboll, och var det inte träning var det match eller någon turnering. Så det var tyvärr lite svårt att hinna med att gå till kyrkan.

Efter tre framgångsrika säsonger i Telge basket, som resulterade i två SM-guld 2011 och 2012 lämnade Amanda Sverige för spel i collegeligan i USA. Väl i college fortsatte hon att imponera, bland annat genom en rekordmatch där hon lyckades göra 39 poäng och ta 29 returer. Bara basketlegendaren Karl Malone matchar de siffrorna.

– Mina lagkamrater satt och kollade på jumbotronen och såg statistiken. När jag själv kollade upp tänkte jag att ”det kan inte stämma”. Men jag spelade bara vidare. Under matcher tänker jag inte så mycket på hur många poäng jag gör, jag är en lagspelare, så det är laget före jaget.

Karriären fortsatte och Amanda draftades som andra spelare in i ligan 2015 av Tulsa Shock från Oklahoma. I dag tillhör Amanda New York Liberty som hon nyligen skrev på ett nytt tvåårskontrakt med. Att hon stortrivs i New York är ingen hemlighet.

– Det ät otroligt häftigt att bo i New York. Det är så många olika människor och kulturer. Det känns jättebra att vara tillbaka.

– Jag hoppade och dansade när det blev klart. Det är verkligen en välsignelse att få spela på den högsta nivån. Mina första två år spelade vi i Madison Square Garden, vilket var helt galet.

När basketen tar upp en sån stor del av ens liv kan det bli svårt att få tid till att besöka kyrkor. Men tack vare internet kan Amanda, när som helst, ta igen det hon missar.

– Jag kollar mycket på gudstjänster online när jag har tid, till exempel på bussen. Jag har också en bok där jag skriver ner notiser och anteckningar från gudstjänster jag ser online. Jag tittar mycket på Transformation Church i Tulsa, Oklahoma. De har en ung pastor som verkligen talar direkt till en om saker som händer i vardagen.

Hon berättar att hon alltid varit öppen med sin tro och att hon aldrig har blivit hånad för den.

– Jag försöker vara en förebild för andra genom att vara mig själv och vara öppen med vem jag är. Jag är en person som älskar att be. Jag ber så ofta jag kan och mina böner är mer som att man pratar med en kompis, inte så formellt. Jag tror att det kan behövas ibland.

I januari fick hon Sportspegelns pris på idrottsgalan för sitt initiativ "Basket gäris" som vill uppmuntra unga tjejer att idrotta.

– Jag var väldigt förvånad när jag fick priset. Jag hade aldrig haft en tanke på att få något pris på idrottsgalan innan. Sedan när jag blev kontaktad och fick reda på att jag var nominerad kände jag bara wow!

Och i sommar väntar en EM-turnering för landslaget, något som Amanda inte ägnat jättemycket tankeverksamhet åt ännu men som hon så klart ser fram emot.

– Jag tackar Gud varje dag, jag ger all ”glory” till honom! Jag är verkligen välsignad över att kunna spela på den högsta nivån, säger Amanda Zahui.

Fler artiklar