Bo i kloster allt mer populärt sätt att resa

Semesterresan till Italien kan få en alldeles unik inramning om du gör som många resenärer gjort ända sedan medeltiden – väljer bort hotellet för att i stället bo i klostermiljö.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Att bo på kloster är en tusenårig tradition. Det fanns till och med ett slags resebyråer mot slutet av medeltiden som gav pilgrimer möjlighet att i förväg boka plats på klostrens gästhem.

Och än i dag är boende på kloster ett populärt och prisvärt sätt att resa. Boende med helpension behöver inte kosta mer än 43 euro per person och dygn.

– Ser man till standard och service är det ungefär som att bo på ett 3-stjärnigt hotell. Och du får en helt annan inramning med krucifix på rummen, tidebön och systrar som sjunger i bakgrunden, säger Inger Åkerlund.

Tillsammans med dottern Rebecca arrangerar hon resor både för grupper och enskilda som vill bo på kloster, främst i Italien men även i länder som Frankrike, Spanien och England.

– Själva miljön är så underbar. Du får komma och bara vara människa, säger Inger.

Tanken att starta en resebyrå kom efter att hon och maken Per hade varit i Rom hos Birgittasystrarna. Per driver ett bokförlag och därigenom hade de båda haft en hel del kontakt med katolska kyrkan och just Birgittasystrarna.

Generositeten och öppenheten från moder Tekla gjorde besöket i Rom till en alldeles speciell upplevelse och Inger åkte hem med en önskan att dela med sig. Den här typen av resande borde fler få uppleva, tänkte hon.

– Det är ju ungefär som när du varit ute på en riktigt bra restaurang, då vill du förmedla upplevelsen till andra. Och när jag berättade för mina vänner vad vi varit med om fick jag precis den reaktionen: Oj, det här vill vi ju också prova! berättar Inger.

Det blev en hel del resor i början bara för research, då Inger och Per besökte kloster från Gardasjön i norr till Neapel i söder. Öppenheten hos både bröder och systrar var påtaglig. Inger berättar:

– Vi har mött så många härliga människor, fria och glada.

Möjligheten finns för den som gästar klostret att delta i tidebön och mässa.

Bor du på kloster i Frankrike och Spanien förväntas du vara där för personlig retreat, men i Italien kommer du och går som du vill på gästhemmet. Vissa regler behöver man dock ta hänsyn till, exempelvis en kvällstid som oftast är 23.00 vilket innebär att man måste vara tillbaka då. Men det finns också kloster där man får en egen nyckel.

– Det som är så fantastiskt när man reser så här är att du får ett väldigt utbyte i möten och relationer. Jag har med åren utvecklat en fantastisk vänskap med många av de här systrarna, de är som en andra familj, berättar Inger.

Som skandinaver kan vi vara lite frågande och försiktiga, men på klostren är man väldigt förtjusta över att få ta emot gäster, menar Inger.

Ungefär 80 procent av alla som bokar sin vistelse genom Klosterresor är grupper, allt ifrån skolor och konfirmander som åker på studieresor till arbetsgrupper, ofta inom kyrkan, som har fortbildning eller konferenser.

Men intresset bland privatpersoner ökar, inte minst eftersom resandet förändras och blir allt mer flexibelt när man bokar sin egen flygstol och hotell via internet.

Och om man nu har funderingar på varför resan skulle gå just till Italien är Inger mycket passionerad om resmålets förträfflighet.

– Atmosfären är helt fantastisk, det är så vackert! Och människorna, det finns något så genuint hos dem!

Fakta:

Ingers smultronställen i Italien

Santa Margherita: Klostret Oasi Regina Pacis ligger uppe på höjderna med utsikt över havet. Vänliga och gästfria systrar välkomnar gästerna, matsal och kapell som också är öppet för gästerna. Prisvärt och förhållandevis lätt att ta sig dit tack vare närheten till Genua.

Bordigiera: Villa Charles Garnier har ägts av arkitekten bakom operahuset i Paris. Strax före sin död donerade han villan till Heliga Josefs systrar. Utsökt mat, underbar trädgård och blomsterprydd terrass. Härifrån kan man göra utflykter både till den italienska och den franska rivieran.

Levanto: Rossanas Villa i Levanto ligger i Genuabukten alldeles intill området Cinque Terre, ett pärlband av små städer klassade som världsarv. Den första lilla staden Monterosso kan man ta sig till på fem minuter med tåg – eller ännu hellre genom en 2,5 timmes vandring över bergen.

Rom: Rosenkransens hus ligger i närheten av Piazza Venezia o ch drivs av Dominikansystrar. Trots läget i livliga kvarter ligger gästhemmet på en lugn och fridfull gata med en vacker klosterträdgård. Utsikt över det antika Rom och många historiska platser inom promenadavstånd.

Florens: I Toscana ligger ”Kärlekens villa”, en bit ovanför den berömda Michelangeloutsikten i Florens. Klostret har en stor, vacker trädgård och man är mycket välkommen att delta i Benediktinersystrarnas tideböner.

Foto: Klosterresor
Foto: Klosterresor
Foto: Klosterresor
Lilla Erstagården