Finns det något mer mytomspunnet än den svenska sommaren?

Britta Hermansson
gästkrönikör

Britta Hermansson: Fastna inte i jakten på den perfekta sommaren

Finns det något mer mytomspunnet än den svenska sommaren?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Finns det något mer mytomspunnet än den svenska sommaren? Förhoppningar som är ganska långt från verkligheten med drömmar om solvarma klippor, grillkvällar, gemenskap och kanske ett nyupptäckt andligt liv.

Det finns också ofta en svag förhoppning om en öppning till det heliga. Längtan efter ett andligt liv som kanske varit svårt att lita på under övriga månader med arbete, hämtningar, lämningar, sömnrubbningar eller väntan på barn och barnbarn till söndagsmiddag. NU ska vi verkligen få till det – alltihop! Det är ju sommar och allt ligger framför oss. Tiden upphör. Eller inte.

Allt det här handlar om hur vi själva ska klara att lyfta oss ett snäpp i att förverkliga de där stunderna med vänner och familj men ligger också farligt nära kravet på att vara mer from än vanligt.

Läs mer: Tomas Sjödin: Vi kan inte enbart njuta på semestern

 

Alltihop ska jag göra själv. Nu är det dags för skärpning, helt enkelt. Men det är inte så enkelt. I alla fall om det är jag som ska ändra beteende bara för att solen värmer lite extra. Eller i skydd av regnet på en campingplats i en stuga man sparat ihop pengar till under året. Hur ska jag klara det? Rycka upp mig.

Den där öppningen till det andliga vi någonstans tror vi behöver leta upp, den finns redan. Nästa gång du drar ner dragkedjan i förtältet och det kända ljudet, ritchzz hörs, så var uppmärksam. Öppna, kliv ut i gräset, andas och säg till den Gud som i Jesus Kristus lovat vara nära ALLA dagar: här är jag, här är vi och vi behöver dig.

Du ber. Du är i den glipa som finns mellan himmel och jord. Alla drömmar, förväntningar, sorger och vardagsmakaroner har sin plats. Det marinerade som ska grillas till kvällen är också ditt liv. Gudstjänsten som firas i närheten av den plats du befinner dig berättar samma sak: Gud är god, Jesus finns mitt i glipan och Den helige Ande visar vägen. Du behöver bara stå en stund barfota i gräset och andas in, andas ut, ta emot.

Läs mer: Frälsningsarméns läger räddar semestern för ensamma mammor

 

Öppningen eller glipan är evigheten som ibland gör sig påmind mitt i tiden. Guds eviga nu som stilla berör. Det är lätt att mista i jakten på välsignelser. Det är lite snopet att vår egen prestation och goda vilja att förbättra oss ofta står i vägen för själva mötet. Luta dig tillbaka, tala med Gud om nöden i världen, människor på flykt, längtan efter att göra skillnad… och tro att överraskningar väntar dig. Men nu, i dag, säg som det är. Här är jag och jag behöver dig. Amen.

Britta Hermansson, pastor och föfattare