Carola: ”Jag tror att Sverige är redo att ta nästa steg”

Den här julen är Carola Häggkvist trippelt aktuell. Julskiva, julturné och dessutom egen julbok med recept och texter. I podden Dagens människa berättar Carola om sin relation till julen, om gudsrelationen i dag och om hur hennes liv förändrades när hennes klass fick besök av några kristna ungdomar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I ett julbonat pressrum tar Carola Häggkvist emot ett pärlband av journalister. Här finns kanske inte guld, rökelse och myrra, men åtminstone doftljus, glögg och hemgjord kola.

Det är en avspänd artist som berättar om de många projekt hon just nu är involverad i.

– Ja, jag är lite grann som en arbetshäst eller en idrottsmänniska i det att när det väl är att lopp som ska göras så gör jag det så bra jag kan och hela vägen in i mål. Jag har haft mycket de senaste åren och jag har faktiskt väntat på den här tiden i många år tidigare.

Bara i jul är du trippelt aktuell, när börjar julen för dig egentligen?

– I år började jag med julen redan i maj. Det var då jag började spela in den senaste julskivan. Sedan har jag även släppt en julkokbok och åker ut på julturné. Julen betyder väldigt mycket för mig, även de år då jag inte haft en julturné så har jag saknat det och ändå dragit ihop någon liten konsert.

– Jag gjorde till exempel för några år sedan en konsert i S:ta Clara kyrka som jag kallade för ”En nära jul” med pianisten Pelle Ankarberg. Just det där att komma nära slog an någonting och jag fick väldigt mycket fin respons.

– Det är också lite av den avskalade känslan som Peter Nordahl som producerat den här skivan har velat fånga. Att hålla det lite nedtonat, fast med nya sånger av Ulla-Carin Nyquist. Jag blev verkligen tagen när jag hörde de här sångerna. De påminner lite om mina tidigare julsånger som ”Himlen i min famn”. Vilket känns skönt eftersom jag undrat hur jag ska kunna följa upp mina ”Jul i Betlehem”-skivor.

Ja, hur ska du göra det?

– Jag har ju gjort tre plattor därifrån. Åkt dit, nattat munkarna, höll jag på att säga för att vi spelar ju in på natten. Jag har stått där i de orientaliska klänningarna och tittat på stjärnorna. Och nu på den här skivan hör man plötsligt en helt annan ton som är mer nordisk och åt folkvisa, men som ändå går rakt in i hjärtat.

Vad betyder julens budskap för dig?

– Julen får vara den här tiden då vi stannar upp och för mig så är det ju förberedelsetiden i adventstiden. Förberedelsen inför födelsen av försonaren. Sedan är egentligen påsken nyckeln för mig rent trosmässigt.

– Men jag tänker också på att Josef ganska strax fick budskapet om att ta med Maria och det nyfödda barnet och fly till Egypten. Och det där tycker jag är tänkvärt att när något äkta och vackert och livgivande föds, så blir det direkt hotat för vi lever i en ofullkomlig värld.

Carola Häggkvist drar paralleller till sitt eget liv och talar om vikten av att vara vaksam och lyssnande för vad Gud vill säga i olika situationer. Just nu funderar hon mycket över om hon kan förmedla Jesus, julens stjärna och kärna på ett mer konkret sätt under de stunande julkonserterna.

– Jag utmanade publiken förra året. Det finns så många som längtar. Och jag har haft en tanke som föddes i mig för många år sedan när jag hörde Darlene Zschech­ från Hillsong om att bjuda in till en fortsättning på konserten till den som vill.

– Jag har ju en stor förmån att jag rör mig i sådana sammanhang där jag möter så många som inte har någon kristen bakgrund. Jag har som sagt den här tanken och vi får se om det kan bli verklighet redan under den här turnén.

Är svenskarna som går på dina julkonserter redo för det här?

– Ja, jag tror att Sverige är redo att ta nästa steg. Jag minns, jag tror att det var 2005, som jag stod i Globen och bad ”Fader vår” för jag vill inte att den bönen ska bli bortglömd. Jag vill skicka med något mer med dem som kommer till konserterna. Jag vill att de ska få tag i Guds frid, den frid som övergår allt förstånd, som är mer än bara mys och en vänlig klapp.

Rösten är entusiastisk och på något sätt känns det som att de där meningarna sammanfattar mycket av Carolas drivkraft både som artist och som människa. Genom hela sin trettiofyraåriga artistbana har hennes starka tro varit kännetecknande för hennes karriär.

Hon beskriver hur hennes egna resa i tron började på allvar efter ett klassrumsbesök från den kristna studentorganisationen SESG (i dag Credo).

– Det var otroligt viktigt för hela vår klass och för mig inte minst. Mikael Martinsson var utsänd från SESG, det var så speciellt för mig. Jag hade sett Ben Hur tidigare samma år och jag kände där som tolvåring att jag tror på det här.

– Och så börjar jag Adolf Fredriks musikskola i sjuan och in kommer de här fräscha ungdomarna som tar upp gitarren och spelar jättehärliga sånger och jag känner direkt att här är tonen. Här finns någonting som är äkta, någonting som slår an i mig.

– Jag har alltid känt mig glad och fri så jag vågade fråga. Min hand åkte upp och jag bjöds in till ett skidläger. Jag känner mig nästan lite liten när jag pratar om det här men det är härligt att tänka tillbaka och påminna sig om vad Gud har gjort. Det var äkta, på riktigt och det gav mig en jättebra grund att stå på. Jag följde med på det här lägret och kom hem till mamma och pappa och berättade att jag hade blivit kristen, det var tre år innan jag slog igenom med ”Främling”.

Hur har din tro förändrats genom åren?

– Inte så mycket höll jag på att säga. Att behålla kärleken, förälskelsen till Gud är det viktiga för mig. Jag har gått igenom mycket både med människor och med Gud, men jag upplever att han lett mig igenom. Jag jobbar ju i min kallelse så jag måste hålla mig fräsch om ni förstår vad jag menar.

Har det alltid varit självklart för dig att veta vad Gud vill?

– Jag tror att det handlar mer om att jag har vetat var jag kan hämta kraften och det är jätteviktig. Det är viktigt att bevara den här naturliga tron och den tron går att hitta.

Hur har du det med Gud idag?

– Jag är så tacksam att Gud finns, att han leder mig och älskar mig.

Vad ser du framemot just nu?

– Jag känner att jag är otroligt tacksam över mina 50 år och allt jag fått vara med om, samtidigt känner jag att jag är mitt uppe i otroligt spännande tider och där tror jag att det är viktigt att vi som tror är beredda och förtröstar på Gud.

– I går skrev jag om hur jag önskar min begravning ifall det händer något, vem som ska ta hand om mina barn. Jag vill leva med himlen i fokus även mitt i livet.

Malin Aronsson

Daniel Wistrand

Lyssna på Carola i Dagens människa

Mer från podden Dagens människa

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Carola Häggkvist

Yrke: Artist.

Ålder: Fyllde 50 år den 8 september.

Bor: Bromma, Stockolm.

Familj: Sonen­ Amadeus, dottern Zoe och pojkvännen Jimmy Källqvist.

Aktuell: Med julturné, nya skivan ”Drömmen om julen” samt boken ”En godare jul”.

Mer i podden – hör Carola berätta om:

Hur hon fått svar på flera av hennes frågetecken i Bibeln.

Guds ledning i vardagen.

Det bibelord som bar henne under melodifestivalen 1983.