22 september 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Carola: Vi kristna måste släppa sargen

I 35 år har Carola Häggkvist turnerat land och rike runt. I år vill hon bjuda publiken hem till sig. Till Träladan vid Steninge slott, granne med hennes nya bostad. Själv beskriver hon satsningen på julens konserter som början på ett nytt kapitel i hennes liv som artist. Och en ny utmaning i att lita på Gud.

1 av 6
Så fort vi parkerat bilen vid caféet hörs en busvissling. Det är Carola Häggkvist som vinkar från andra sidan slottsområdet.

Vi befinner oss i Steninge slottsby några mil norr om Stockholm. Miljön är lantlig och fågelkvittret störs bara av de flygplan som passerar på väg till eller från Arlanda. Carola tar emot i en vacker blåbrun klänning med ena armen om Monica, ett fan som genom jobbet på landstinget hamnat på kurs på slottet, och nu ivrigt tar selfies tillsammans med idolen.

– Det är otroligt, du är precis lika trevlig i verkligheten, försäkrar Monica innan hon tar farväl.

Carola hoppar in i en svart Jaguar och kör bort mot den trälada som just nu upptar stor del av hennes tankekraft.

– Egentligen har jag haft en dröm om att hitta en sådan här plats sedan 1980-talet när jag såg Amy Grant göra en spelning i en lada. Men tajmingen har inte varit rätt, berättar Carola medan hon kliver ur bilen.

– Men så kom den här möjligheten med Steninge. Det är ett fantastiskt ställe att etablera sig på. Det kommer att byggas massor av nya bostäder här och jag har många tankar på vad man skulle kunna göra här i framtiden.

Sedan april hyr Carola Häggkvist ett stort hus på slottsområdet. Att låta publiken komma hit blir nästan som att bjuda hem dem, menar hon.

– Det kommer att bli helt fantastisk stämning här på julkonserterna, utbrister Carola och gör en piruett i den folktomma ladan.

– Men man måste ha jacka på sig, varnar hon. Det kommer att vara tio grader härinne. Vi får inte glömma att köpa jackor!

Vad ser du framför dig när du går runt här i ladan?

– För mig representerar den här ladan startskottet på något nytt. Ett nytt kapitel. Jag hoppas att det här kommer att få bli en plats för gemenskap. En mötesplats.

Carola Häggkvist nämner till exempel att hon skulle vilja bjuda in några präster och pastorer och tillsammans med dem undervisa om det kristna budskapet inför julkonserterna.

– Och kanske ha en Alpha-kurs för folk i musikbranschen. Det finns så mycket jag vill göra här!

Kvällssolen strilar in mellan brädorna. Längs väggarna står gamla traktorer parkerade och det är svårt att föreställa sig att lokalen om några månader kommer att fyllas av tusen personer per kväll. Carola fortsätter att berätta om sina tankar inför julkonserterna. Idéer kastas fram och tillbaka med imponerande hastighet.

– Egentligen skulle jag vilja att gospelkören hämtade upp matgästerna och gick hit i ett slags fackeltåg, men det är det här med elden. Det kanske blir svårt. Men jag har i alla fall köpt in lyktor.

– Sedan har jag en dröm om att ha en levande krubba med riktiga djur här utanför, förklarar hon ivrigt.

Läs mer: Carola berättar om sexuellt övergrepp i barndomen
 

Under julshowen kommer Carola att spela med ett band under ledning av Stefan Olsson som också är kapellmästare i TV4:s "Så mycket bättre". En gospelkör och stråkar kommer även att finnas på plats.

– Jag känner att jag är uppdaterad musikaliskt. Det måste alltid finnas en udd i det jag gör. Jag älskar att jobba med dynamik. Det kan vara stillsamt och det kan få brusa, huvudsaken är att det är flow och flöde, förstår du?

Carola hoppar upp på ett av traktorflaken för att bli fotograferad. Hon ger mig hennes mobil och ber mig att fota plåtningen för instagram.

– För mig är det här inte bara tradition. Att göra de här julkonserterna är en lovsång för mig, säger hon.

Det är tydligt att Carola Häggkvist har en vision om vad hon vill förmedla till sin publik. Musikaliskt, men också på ett andligt plan.

– Jag vill att de ska få med sig något från himlen.

–  Jag har stått i ett fullsatt Globen och bett Fader vår med min publik. Jag vill gärna inspirera människor att ta nästa steg. Att gå till en kyrka. Tänk att det dukas upp ett bord för oss på alla de här platserna, dit vi får komma vecka efter vecka, säger hon.

Vi lämnar ladan och kör genom grindarna ner mot den byggnad som kallas "Gamla slottet" där Carola bor.

– Genom vänner fick jag erbjudande om att flytta hit. Det har känts som att komma hem. Jag är en person som tar mycket plats, det är husbil, motorcykel och partytält med massa människor som kommer. Jag behöver "space" och det har jag fått här.

– Det här är en plats där jag hoppas kunna förverkliga många av de drömmar som jag tror att Gud har lagt ner i mitt liv.

Läs också: Topp 20–listan: Svenskarna som gör kristna tron känd

 

Vi går in i huset och sätter oss i en mysigt inredd punchveranda. Carola serverar grön juice och kollar gillande igenom bilderna i telefonen från ladan. Sedan lägger hon undan mobilen och rösten får strax ett annat allvar.

– Inför den här hösten har jag upplevt att Jesus liksom säger "kom". "Kom till mig". Jag tror att han bjuder in kristenheten i Sverige att våga närma sig honom. Jesus utmanar oss att kliva ur båten. Att våga ta första stegen mot honom.

– Är det någon gång vi kristna måste "steppa upp", "be bold" och vara modiga så är det nu. Det gäller mig också. Jag har åkt runt på alla de här konserthusen, men nu är det dags att ta nästa steg. Jag känner att jag är på väg att bygga min tjänst och mitt "ministry" stabilare.

På vilket sätt då?

– Jag vill dela ännu mer av min tro och mitt vittnesbörd. Skörden är mogen. Min publik är redo, säger artisten förväntansfullt medan hon stryker handen över en bunt med små kärvar hon bundit ihop som dekorationer inför julkonserterna.

Skymningen börjar falla över Steninge slottsby. Från de öppna fönstren i punchverandan har vinden blivit kyligare. Carola Häggkvist berättar att hon hoppas att många kristna tar med sina grannar och arbetskollegor till hennes julkonserter.

– Jag tror verkligen på kraften i julevangeliet. För mig är det jätteviktigt att det här inte bara handlar om min egen duktighet. Vi måste bryta igenom. Guds närvaro måste komma.

– Det måste bli på riktigt. Jag tror att vi kristna håller oss alldeles för mycket i sargen, det är dags att sluta med det nu säger Carola Häggkvist med eftertryck.

Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här!

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand är redaktör för kultur och livsstil på Dagen.

Fler artiklar